"Asylöverenskommelsen är ett viktigt framsteg"

2:18 min

Barnombudsmannen, BO, ser regeringens och Miljöpartiets nya överenskommelse om asylsökande barn som ett viktigt framsteg. Ändringen av formuleringen i utlänningslagen kommer göra att fler barn får stanna, även om det inte går att säga exakt hur den praktiska innebörden blir, säger Maria Emilsson, jurist på BO.

Överenskommelsen innebär att kraven sänks för barn som söker asyl i Sverige, genom att ordalydelsen i utlänningslagen ändras så att synnerligen ömmande omständigheter byts mot särskilt ömmande omständigheter för barn upp till 18 år.

Juridiskt sett så betyder särskilda omständigheter ett mycket lägre krav än synnerliga omständigheter, oavsett i vilket sammanhang man använder begreppen, säger juristen Maria Emilsson på Barnombudsmannen.

– Rent juridiskt sett så är det ju ganska stor skillnad mellan särskilda omständigheter och synnerliga. Just de här orden har en ganska stor skillnad, och därför så tycker vi att det borde bli en märkbar skillnad om man använder ordet särskilda, som då borde göra att fler barn får stanna. 

Mer konkret vad ändringen i lagtexten kommer innebära går inte att säga, förrän det tydliggörs i förarbeten och i praxis. Och det kan vara svårt att se redan nu vilken praktisk innebörd ändringen i lagtexten faktiskt får, säger Maria Emilsson. 

– Det är ju alltid det som är svårigheten och det ser man ju först när en lag tillämpas och när den har tillämpats ett tag, vilken faktisk innebörd den får. Så visst, vi kanske inte är framme än på så vis, men det borde bli en skillnad. Men sen får man ju se när det tillämpas.

Barnombudsmannen tycker att tillämpningen av formuleringen "synnerligen ömmande" omständigheter för barn hittills har varit för restriktiv, och vill även att det ska vara större fokus på barns specifika skäl när de söker asyl. Maria Emilsson tror att det här kommer vara en av synpunkterna Barnombudsmannen kommer framföra i sitt remissvar till det lagförslag som kommer läggas fram. 

– Som vi har sagt tidigare, tillämpningen hittills tycker vi har varit för restriktiv. Och vi vill ha större fokus på barns specifika skäl. Inte bara det att det ska bli en skillnad i grader här, vilket det handlar om när det gäller särskilda och synnerligen, utan även att barns skäl kan vara av en annan art än vuxnas. Så det är någonting vi kommer säga, skulle jag tro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista