David Lazar vid en interreligiös ceremoni tillsammans med imamen Othman al-Tawalbe. Foto: Jessica Gow/Scanpix.
STOCKHOLM:

Avgående rabbinen Lazar hade gärna stannat

2:40 min

Rabbinen David Lazar, som bland annat utmärkt sig för sitt hbtq-engagemang, får ingen fast anställning vid Stockholms Judiska Församling. Församlingen säger att den inte kunnat enas med Lazar om lön och inriktning på arbetet. Men i en intervju med SR International säger David Lazar själv att han har varit exakt den rabbin han lovat att han skulle vara.

– Församlingen har sagt att det finns många medlemmar som inte är nöjda med vilken typ av rabbin jag är. Även om det nog är så, så har jag aldrig dolt något av mitt kall. Redan när jag intervjuades för jobbet så var jag tydlig med att jag ville vara fri att arbeta med hbt-frågor både religiöst och civilt, vilket jag har gjort. Att jag ville föra interreligiös dialog, vilket jag gjort, och öppna diskussioner. Det här är saker jag har arbetat med, och jag antar att för en del av församlingen är det inte den typ av rabbin som de har letat efter, säger David Lazar.

David Lazar har varit rabbin i Stockholms stora synagoga sedan 2010, och sedan ett tag tillbaka har församlingen förhandlat med Lazar om hans fortsatta anställning. Församlingen skriver i ett pressmeddelande att man uppskattat mycket av det som rabbin Lazar gjort, men att han också har varit omstridd och att det finns många kritiska synpunkter på hans sätt att verka. Därför ville församlingen säkerställa att Lazars arbete fick en delvis annan inriktning för att han skulle få en tillsvidareanställning. När SR International var i kontakt med församlingen på fredagen ville de inte kommentera frågan mer.

Församlingsmedlemmen Bernt Hermele, som tog initiativ till en namninsamling för att Lazar skulle bli fast anställd, tycker att det är tråkigt inte bara för den judiska församlingen utan för hela svenska samhället att David Lazar nu får sluta som rabbin.

– David Lazar har tillfört den här församlingen och den svenska församlingen som helhet en spännande och viktig insats. Han driver viktiga frågor och har en inkluderande attityd till alla som inte i dag är en del av församlingen, säger Bernt Hermele.

På församlingens Facebook-sida finns nu många besvikna kommentarer om att Lazar får gå. Thomas Bab på judiska församlingen säger till TT att  det är många i församlingen som tycker om Lazar och att han har lockat till sig många nya medlemmar, men att han också har han stött bort andra. "De kritiska är nog fler även om de inte skriver på Facebook" säger Tomas Bab till TT.

På frågan vilka känslor han hyser för församlingen i dag svarar David Lazar så här:

– Jag tycker att det är en fantastisk församling. Jag skulle vilja stanna här. Men jag kan inte stanna här under de villkoren som styrelsen har bestämt är nödvändiga, säger, David Lazar.

Ingrid Forsberg Gabriel Stein

SR International

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista