Vad är det egentligen för kött? Foto: Scanpix.

Hästköttskandalen sprider sig över hela Europa

"Finns en koppling till organiserad brottslighet"
2:55 min

Hästköttsskandalen fortsätter att växa snart tre månader sedan köttfusket först avslöjades. I onsdags återkallade holländska livsmedelsmyndigheten 50 000 ton kött som sålts som nötkött men visat sig innehålla mycket hästkött. Sverige var ett av de 16 länder som köttet sålts vidare till. Och på svenska Livsmedelsverket jobbar man fortfarande för högtryck med hästköttsskanden.

– Ja, vi gör flera saker nu från Livsmedelsverkets sida. Det ena är att vi tillsammans med andra europeiska länder nu genomför en provtagning av olika produkter på den svenska marknaden. Vi har tittat på 100 produkter där vi provtar med avseende på hästkött. På lång sikt handlar det för kontrollmyndigheten i Sverige om att skaffa bättre rutiner för att upptäcka bedrägerier som det här ofta handlar om, säger Jan Sjögren, enhetschef på Livsmedelsverket.

En erfarenhet av hässtköttsskandalen är att livsmedelskedjorna måste göra egna provtagningar och inte bara lita till vad som står på olika certifikat, säger Jan Sjögren. Men också Livsmedelsverket måste bli bättre med kontrollerna, säger Jan Sjögren, som berättar att det är många konsumenter som reagerat starkt på fusket.

– Ja, inom Livsmedelsverket har vi en funktion där man som konsument kan ringa och ställa frågor. Vi under hela våren när vi haft den här hästköttskandalen haft mycket kontakt med konsumenter.

Att köttfusket har varit så utbrett beror bland annat på att handelskedjorna är så komplicerade, säger Jan Sjögren. Köttet säljs vidare i många led innan det når konsumenten. Det har gått så långt att det börjat talas om en köttmaffia i Europa. Om att polsk och italiensk maffia till ska hotat sig till nödvändiga tillstånd och sedan tjänat miljoner på att sälja hästkött som nötkött.

– Det är starka ord ord att prata om maffia. Men när vi tillsammans med Europol tittat på matbedrägeri, så finns det en koppling till organiserad brottslighet, det kan man säga klart. Vi har inte sett de här tendenserna i Sverige än. Men jag vill betona att vi har inte den misstanken för svenskt vidkommande, säger Jan Sjögren.

Och som en följd av att hästköttsskandalen fortsätter att växa, så har riksdagens miljö- och jordbruksutskott bjudit in Jordbruksverket för att informera sig om läget. En ovanlig åtgärd, säger Jan Sjögren på Livsmedelsverket.

– Jag har inte varit med tidigare. Men det är naturligt också tycker jag att riksdagens ledamöter, i det här fallet jordbruksutskottet, intresserar sig för det som nu tycks vara en ganska allvarligt problem och som hotar förtroendet för både vår mat och för företagets förtroende. Så det är bra att man vill lyssna på våra synpunkter tycker jag, säger Jan Sjögren, enhetschef på Livsmedelsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".