Ny forskning visar att homosexuella män har det svårare på arbetsmarknaden. Extra svårt är det för homosexuella män att få jobb i traditionellt mansdominerade yrken. Foto: Scanpix/Michael Reichel.

Homofobi drabbar män på arbetsmarknaden

2:05 min

Homosexuella män både tjänar mindre och har sämre förutsättningar att nå chefspositioner än homosexuella kvinnor, enligt ny forskning från Linnéuniversitetet. Mats Hammarstedt, professor i nationalekonomi och medförfattare till studien, menar att diskriminering och fördomar mot homosexualitet på arbetsplatser leder till lägre löner.

– Diskrimineringens omfattning är mycket större mot homosexuella män än mot homosexuella kvinnor. Det finns en diskriminering mot homosexuella kvinnor också, men den är inte lika omfattande. Man ser att homosexuella kvinnor diskrimineras vid anställningssituationer, men när det väl kommer till inkomster så har de inkomster i nivå med heterosexuella kvinnor, säger Mats Hammarstedt professor i nationalekonomi vid Linnéuniversitetet.

Mats Hammarstedt och två andra forskare har tittat på hur attityden till homosexualitet ser ut i olika kommuner och sedan jämfört attityderna med över 4 000 personers inkomst och sexuella läggning. Resultatet visar att i de kommuner där det är mer negativa attityder mot homosexualitet där är också fler homosexuella arbetslösa eller har en lägre lön.

Enligt studien finns det alltså ett tydligt statistiskt samband mellan homosexualitet och en lägre lön och orsaken till det kan enligt Mats Hammarstedt vara att vissa chefer tar hänsyn till sina medarbetares attityder och fördomar vid nyanställningar och löneförhandlingar. Men exakt hur stor påverkan homosexualitet har för lönenivån är svårt att säga menar Mats Hammarstedt.

– Exakt hur stor den (påverkan) är det är inte helt lätt att kvantifiera, men den är större för män än för kvinnor. Man kan inte fastslå någon exakt procentsats eller kvot, men den finns där, säger han.

Men även om just lönenivån är svår att uttala sig om visar studien att homosexuella män har en 11 procents lägre sannolikhet att få jobb medan skillnaden mellan homosexuella och heterosexuella kvinnor är nära noll. Extra svårt är det för homosexuella män att nå en chefsposition eller att få en anställning inom traditionellt mansdominerade yrken.

– Homosexuella män diskrimineras ofta när de söker jobb i traditionellt manliga yrken. Yrken där det finns många manliga anställda, där är det svårt för homosexuella män att komma in. Sen är det också svårare att faktiskt nå upp i chefspositioner i olika yrken visar studien också, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista