Jordskalvet i Iran väcker stor oro bland släktingar

1:00 min

Rostam Mirlashari bor i Stockholm och kommer från regionen Balouchistan i Iran, där ett kraftigt jordskalv inträffade idag. Han har många släktingar som bor kvar, och nu är han väldigt orolig över det som har hänt, säger han till SR International.

– Det är väldigt hemskt. En jordbävning av den storleken och graden har aldrig hänt där förut. Jag har försökt nå mina sysslingar, kusiner och vänner som bor där, men jag har inte lyckats. Det är många från det området som bor i Sverige, speciellt i Stockholm, som har sina föräldrar, kusiner och andra nära släktingar i området. De är otroligt oroliga för vad som har hänt, och hur stort resultatet egentligen är av en sån jordbävning, säger Rostam Mirlashari.

Det kraftiga skalvet, som mätte närmare 8 på richterskalan, inträffade i sydöstra Iran i provinsen Sistan Baluchistan, nära den pakistanska gränsen, och kunde kännas även i flera andra länder som gränsar till Iran.

Uppgifter om hur många människor som ska ha omkommit varierar, och på tisdagseftermiddagen fanns ännu inga klara uppgifter. Enligt svenska ambassaden i Teheran fanns det vid samma tid inga uppgifter som tydde på att svenska medborgare skulle ha skadats i jordskalvet. Man uppmanar svenska medborgare som eventuellt befinner sig i regionen att kontakta Utrikesdepartementets konsulära jour.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista