En lång och kall vinter ställer till det för landets nästan två miljoner pollenallergiker. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Nu kommer värmen och våren - och pollenallergin

"Det känns i hela kroppen"
2:57 min

Den långa vintern har gjort att pollensäsongen kommit igång senare än vanligt i år. Och nu när värmen kommer så väntas något av en pollenchock, eftersom det är så många träd som slår ut nästan samtidigt. Hasseln har redan släppt pollen i några veckor, och nu är det alen som är på gång, säger Åslög Dahl, ansvarig för pollenlaboratoriet vid Göteborgs Universitet.

– Det som väntar nu, och som redan har börjat i södra Sverige, det är al-blomningen. Där finns det väldigt mycket pollen som håller på att komma ut. Nu har det regnat en del här så det har dämpats litegrann, men så fort det är torrt och uppehåll så sprids det väldigt snabbt, säger Åslög Dahl.

Vanliga symptom på pollenallergi är klåda i näsan, snuva, nysningar, röda ögon och trötthet. Men det kan vara värt att veta för ickeallergiker att allergin också yttrar sig på andra mindre konkreta sätt, säger Åslög Dahl. 

– Det är inte bara så att man har rinnande näsa och svidande ögon, utan det känns i hela kroppen, ungefär som när man får influensa. Man blir irriterad och ganska känslig, och har svårt att koncentrera sig och svårt att sova. Så det sänker livskvaliten rätt så avsevärt. 

Om man har mycket besvär kan man kontakta sin läkare, och är det riktigt besvärligt kan man få vaccinering. Men då gäller det att vara ute i god tid, innan pollensäsongen är riktigt igång. Annars gäller det att vara beredd med receptbelagda läkemedel, som tabletter, nässpray och ögondroppar. Och att hålla kolla på pollenprognoserna och sedan anpassa sina aktiviteter efter pollenhalterna. 

– Man ska låta bli att springa ute om det är vackert ute, om man vill träna. Det ska man inte göra om man är pollenallergiker, eftersom man då andas in mer pollen. Och sen är det sånt som att inte hänga tvätten ute, att inte ha öppet på natten, och också tänka på att man får pollen i håret. Så om man kan skölja håret på kvällen innan man lägger sig så får man inte så mycket pollen på kudden som man sen andas in under natten.

Det har blivit mer vanligt med allergi under de senaste 40 åren säger Åslög Dahl, och ett av skälen kan vara att små barn är så skyddade nuförtiden att immunförsvaret inte får så stora utmaningar som förr. På samma sätt kan den som flyttar till Sverige från ett annat land, som inte har samma växtlighet, bli mer känslig för pollenallergi säger Åslög Dahl.

– Om man är uppvuxen i ett annat land och kommer hit som vuxen, och träffar på pollen från arter som man inte har haft i sitt hemland, till exempel björkar, så är det ganska vanligt att man utvecklar en allergi, just därför att man inte hade kontakt med det trädet när man var liten.

Men en sak som kanske kan kännas lite positiv för den som är pollenallergisk, är att besvären faktiskt lättar om man åker till stranden. 

– Man blir inte helt befriad, för det finns ju gräs och björkar längs kusten också. Men om man är vid en stor vattenyta så är det i alla fall betydligt lägre halter, om man är alldeles intill, säger Åslög Dahl, ansvarig för pollenlaboratoriet vid Göteborgs Universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".