Många ungdomar står helt utanför samhället

2:54 min

Det finns en mycket stor grupp ungdomar mellan 16 och 29 år i Sverige idag som varken arbetar eller studerar. Det visar en rapport som Arbetsförmedlingen presenterar idag. År 2010 var det 77 000 unga som varken arbetat eller studerat på tre år. Och av dem hade drygt 20 000 aldrig ens varit inskrivna på Arbetsförmedlingen eller haft kontakt med sin kommun eller Försäkringskassan.

Oscar Svensson jobbar som utredare på Ungdomsstyrelsen, med projekt som handlar om ungdomar som varken arbetar eller studerar. Det är svårt att ge en samlad bild av den här gruppen, säger han, eftersom den är så heterogen. Men det finns vissa riskfaktorer, säger han.

– Vi ser ju till exempel att föräldrarnas bakgrund spelar ganska stor roll, det vill säga vilken i vilken mån finns det egen studietradition. Unga med olika typer av funktionsnedsättningar är också överrepresenterade i den här gruppen. Det gäller också personer som är utrikesfödda, särskilt då om man har kommit till landet efter skolstart så att säga. Det är några av de förklaringar som finns, som man har sett sedan tidigare, säger Oscar Svensson.

Var tredje av de unga som varken jobbat eller studerat under tre år är född i ett annat land än Sverige och av dem hade 40 procent varit i Sverige kortare tid än fem år, enligt Arbetsförmedlingens rapport. I de stadsdelar som analyserats specifikt var andelen högst i Rinkeby i Stockholm och i Kronogården i Trollhättan.

Enligt Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist tyder siffrorna på att det finns en kärna av unga med mycket stora etableringsproblem som riskerar att permanent hamna utanför samhällslivet.

Och Oscar Svensson på Ungdomsstyrelsen jämför med krisen på 1990-talet, där man sett att många av de ungdomar som inte etablerade sig då hade svårt att även på längre sikt komma in i studier eller arbete.

– Den risken finns ju hela tiden i de här grupperna. Och det har vi sett särskilt när det gäller unga med olika typer av funktionsnedsättningar, att det finns en betydligt större risk att de inte kommer in. Och det handlar ju också om hur väl rustad man är att ta emot de här ungdomarna, att verkligen ge alla unga en ordentlig chans i arbetslivet. Där tror jag att vi kan bli bättre - många olika typer av arbetsgivare, både i det offentliga och i näringslivet.

Arbetsförmedlingen har under flera år drivit olika projekt och verksamheter för att uppsöka de ungdomar som varken arbetar eller studerar. Den största satsningen hittills är projektet Unga In i Stockholm, som syftar till att komma i kontakt med unga som inte är inskrivna på Arbetsförmedlingen och som behöver stöd för att komma närmare arbetsmarknaden.

Oscar Svensson på Ungdomsstyrelsen poängterar att det finns en stor variation inom gruppen unga som varken arbetar eller studerar. Och därmed krävs det olika typer av insatser.

– Vi träffar ju många i arbetsmarknadsprojekt, och det finns allt från ungdomar som har vänt på dygnet och har kanske inga tydliga vardagsrutiner, och då blir det mycket det man får arbeta med i de här projekten. Medan andra ligger ganska nära till att kunna ta ett arbete, och då är det kanske mer annat man behöver jobba med för att komma vidare i sin etableringsprocess. Så det är en ganska stor variation här, vad de här ungdomarna behöver ha med sig.

Ingrid Forsberg

SR International

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista