Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin. Bildmontage. Foto: Scanpix

Miljöpartiets kongress tog steg åt vänster

5:12 min

Ett ordentligt bakslag eller en uppvisning i det hur ett demokratiskt parti fungerar när det är som bäst. Det går att se på det som Miljöpartiets partiledning upplevt under de tre kongressdagarna i Västerås på olika sätt. I flera viktiga frågor gjorde ombuden en ordentlig vänstersväng jämfört med vad partistyrelsen hade föreslagit. Majoriteten röstade för en 35- timmarsvecka, att stänga dörren för vinster i välfärden och slopa sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga. Men trots de här nederlagen är språkröret Gustav Fridolin till freds med besluten på kongressen.

– Nej jag är nöjd med den här kongressen. Man har satt en tydlig grön fokus på en politik för nya jobb, för att alla unga ska få ett jobb att gå till och för ett mänskligt arbetsliv där inte några slits ut långt innan pensionen medan andra unga inte ens får en chans på arbetsmarknaden. Kongressen är tydlig på en grön jobbpolitik för nya jobb och för ett mänskligt arbetsliv där människor också har möjlighet att jobba kortare, säger MP:s språkrör Gustav Fridolin.

Och just på den punkten fick alltså partistyrelsen backa. Partiet röstade för att normalarbetstiden ska sänkas till 35 timmar i veckan. Partistyrelsen ville helt slopa kravet från partiprogrammet. Beslutet blev en kompromiss, säger Lina Stenberg - ombud från Norrköping och en av de som i den frågan röstade emot styrelsen.

– Jag tycker att vi ska förkorta årsarbetstiden. Det håller jag med om - alltså att vi ska arbeta mindre, men just att sätta krav på att det ska bli 30 eller 35 timmar i veckan vi ska arbeta, det tycker jag är att begränsa valfriheten. Jag tycker att vi ska kunna göra egna val på olika sätt. Kanske välja mer semester eller kortare arbetsdagar vissa dagar. Men jag tycker att det blev en ganska bra kompromiss i alla fall med 35 timmar som ett första steg.

Förutom att besluta om ett nytt partiprogram beslutade Miljöpartiet om en ny arbetsmarknadspolitik där huvudinriktningen är att både rädda miljön och samtidigt skapa jobb, konstaterar partiets EU-parlamentariker Carl Schlyter. Han själv var särskilt nöjd med att kongressen sade tydligt nej till vinstuttag i välfärden - och därmed gick emot partistyrelsen. Vinster ska återinvesteras i verksamheten beslutade partiets kongress. Carl Schlyter menar också att många ser på friskolor som på en Miljöpartifråga.

– Det är vi som uppfann dem så att säga (…) de skulle sätta verksamheten i centrum - ty vad är idéen med de här aktieägda skolorna där elever hamnar i skymundan - så att vi skärper fokus på att en friskola är en friskola - en aktieägarstyrd skola är en vinststyrd skola - oavsett om man tar bort vinstkraven, säger Carl Schlyter.

På kongressen omvaldes också de nuvarande språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin.

Kongressen hölls samtidigt som det pågick oroligheter i förorterna. Därför kändes det säkert väl timat för Per Bolund, MP:s ekonomiskpolitiska talesperson, att just då lansera ett förslag om ett så kallat socialinvesteringsprojekt.

– Vi tycker att det är väldigt viktigt att jobba förebyggande och att fånga problemen väldigt tidigt. Det handlar om att gå in och hjälpa unga människor som är på väg att hamna på glid, att hamna i kriminalitet, eller i sociala problem. Att tidigt gå in med insatser. Och där krävs att kommunerna och staten jobbar tillsammans för att kunna lösa de här problemen.

Förslaget går ut på att staten går in och finansierar projekt runt om i kommunerna. Miljöpartiet räknar med att lägga drygt 1 miljard kr på det under de närmaste 4 åren.

– Och vi tror att det kan ge stora effekter i form av att vi får mindre problem med de sociala problemen i framtiden och flera människor som kommer att vara inne på arbetsmarknaden och kunna jobba med det som de drömmer om, säger Per Bolund.

I språkrörstalen som öppnade och avslutade kongressen, fick det som handlade om demokrati, mänskliga rättigheter och antirasism mest applåder.

Miljöfrågorna genomsyrar hela partiets partiprogram och därför har man inte specifikt pekat ut var och en av dem, menar MP:s partisekreterare Anders Wallner. På ett liknande sätt förklarar han varför man i partiet pratar mer om till exempel migration än integration.

– Man använder inte termen integration så mycket i MP för att för oss handlar de här frågorna om det som det brukar resultera i när man har integrationsdebatter - det handlar om jobb, det handlar om skolan, det handlar om bostäder, och vi säger att man ska ha en politik på de områdena som fungerar för hela Sverige, för alla som finns här. Och så lägger vi stor vikt i frågan om lika rättigheter, antidiskriminering och om att samhället ska fungera för alla oavsett var du kommer ifrån, säger MP:s partisekreterare Anders Wallner.

Kongressen innebar ett avstamp för två kommande val: EU-valet om ett år och riksdagsvalet som väntar nästa höst. Det är dit man blickar och språkröret Gustav Fridolin lovar ett bättre regeringsalternativ där Miljöpartiet ingår.

– Ja. Vi ser hur klyftorna i Sverige växer. Barnfattigdomen och fattigdomen bland unga och trångboddheten ökar. Vi har ett svar för det. Det handlar om att istället för ständigt nya skattesänkningar, faktiskt våga investera i det som ger jobb och som gör att alla barn får en bra skolgång.

"Så grundlig bakläxa tror jag inte är så vanligt"

#text=5546911#och professor emeritus vid Göteborgs universitet, efter Miljöpartiets kongress i helgen. "Visst kan partiledning och partistyrelse gå på pumpen i enstaka frågor. Men det här är mycket centrala frågor med tanke på partiets inriktning. Det är nog inte så vanligt att det slår så här rejält".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista