Minnesstaty till Fadime Sahindals minne i Fadimes park i Uppsala. Foto: Ercan Aras, SR International.

Monument till mördade Fadimes minne invigt

2:12 min

Idag invigdes en minnesstaty till Fadime Sahindals minne på den plats i Uppsala som sedan ett par år bär hennes namn. Det har nu gått elva år sedan hon mördades av sin pappa, och minnesstatyn över Fadime är en viktig markering tycker Anna Ehn, intendent för offentlig konst på Uppsala kommun.

– Det här är ju en bit av inte bara Uppsalas historia, utan hela Sveriges historia. Och då är det ju en manifestation att få markera den här platsen som viktig, säger Anna Ehn.

Fadime Sahindal hade under lång tid levt på ett sätt som hennes familj inte accepterade och hade flera gånger utsatts för hot och våld. I januari 2002 kom hon från Östersund, där hon studerade, till Uppsala för att träffa vänner och släktingar, trots att hennes pappa hade sagt till henne att hon inte fick visa sig i staden. Kvällen den 21 januari väntade han på henne när hon kom ut ur en lägenhet och sköt henne till döds med två skott mot ansiktet.

Pappan erkände och sade under förhör att Fadime hade varit ett problem och att det problemet nu är borta.

Mordet kom att starta en intensiv debatt om hedersvåld i Sverige, en debatt som levt kvar och som gör det viktigt att hålla Fadimes minne vid liv, säger Anna Ehn.

– Konstverket gestaltar Fadime Sahindals kamp för att få välja sitt eget liv och framförallt modet att stå för sin egen röst och sin egen vilja. Den är ju allmängiltig, den gäller ju inte bara henne utan det är meningen att alla människor ska känna sig tilltalade av den tanke som hon förde fram.

Konstnären Hanna Beling som gjort statyn har fått inspiration genom att gå ut i naturen och leta efter träd som kunde symbolisera Fadime. Det perfekta trädet hittade hon i Stockholms skärgård. I statyn hänger även gyllene frukter, som intendenten Anna Ehn tycker blir symboliskt viktiga. 

– Det är ju ett träd, det är Fadimes hår, men det är framförallt ett träd och det finns frukter på det. Det en människa gör, det bär frukt för framtiden. Även om hon inte finns kvar i livet så är det hon har gjort kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista