Hans film ska väcka intresse för flyktingbarnen

3:56 min

Förra året kom ungefär 3 500 ensamkommande flyktingbarn till Sverige. Men kunskapen om dem är ganska låg bland svenska ungdomar, och därför startar nu projektet Hej Sverige, där svenska lärare och åttondeklassare ska få möjlighet att sätta sig in i flyktingbarnens liv.

Filmregissören Zanyar Adami kom ensam till Sverige som 5-åring, och fortfarande minns han tydligt hur det kändes.

– Man kände sig som ett ufo, som ingen riktigt förstod. Man var annorlunda, utseendemässigt visst, men framför allt med sitt inre liv, som det kändes att ingen riktigt förstod och kunde relatera till bland alla blonda barn som jag kom till, säger Zanyar Adami.

När nu organisationen Friends i samarbete med FN:s flyktingorgan UNHCR inleder kampanjen Hej Sverige, gör man det bland annat med en kort spelfilm, som är regisserad av just Zanyar Adami. Krigsdruvor heter den.

– Den handlar om en 11-årig flicka, Shadi, som skickas ensam till Sverige av sin mamma, och hennes emotionella och psykologiska resa i att klara sig, klara den här separationen på det flyktinghem där hon hamnar. Det är första dagen på det flyktinghemmet som skildras. Det kändes som det bästa och starkaste sättet att försöka nå in till människors hjärtan i den här frågan, säger Zanyar Adami.

Genom att få ta del av Shadis och andra flyktingbarns öden, ska åttondeklassarnas nyfikenhet väckas om hur det är att komma ensam till ett främmande land. I projektmaterialet finns också ett seriealbum om en 14-årig pojkes flykt från Afghanistan till Sverige med tillhörande lärarhandledning, en bildutställning, faktamaterial och annat.

En attityd-undersökning som genomförts bland svenska åttondeklassare visar att det finns ett behov av att diskutera de här frågorna, säger Linda Bonaventura, projektledare för Hej Sverige.

– Vi hör och ser att det finns ett stort behov hos lärare och skolor att jobba med de här frågorna. Och i och med den här attityd-undersökningen ser vi också att barn i åldern 12 till 16 år har ganska låg kunskap och kännedom om bakgrunden till varför barn flyr, säger Linda Bonaventura.

Inte minst för de ensamkommande flyktingbarnen skulle en ökad förståelse bland klasskamrater och lärare göra mycket nytta, säger Linda Bonaventura.

– Vi tror att det är viktigt för att integrera de här barnen i det svenska samhället. Och om man kommer ensam från ett land utan sin mamma eller pappa så blir skolan en helt central plats för att känna sammanhang och delaktighet. Och vi tror att man bara känner sammanhang och delaktighet om människor omkring en vet nånting om vem man är och var man kommer ifrån, säger projektledaren Linda Bonaventura.

Zanyar Adami blev så småningom journalist, författare och föreläsare. Han grundade den uppmärksammade tidskriften Gringo, som belönats med Stora journalistpriset. Och för två år sedan debuterade han som filmregissör med dokumentärfilmen Gerillasonen, som visats på flera festivaler.

Han minns fortfarande tydligt sin första tid i Sverige, att han kände sig annorlunda, men inser också att han kanske var lyckligt lottad.

– Samtidigt har jag väldiga fina minnen av hur det svenska systemet då tog emot mig. Det fanns en väldig omtanke och omsorg. Och mycket resurser som inte finns idag, inte lika mycket i alla fall, säger filmregissören Zanyar Adami.

Anders Ljungberg Brett Ascarelli

SR International

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista