Foto: Bengt O Nordin/SVT Bild

UR-anställd avstängd efter bjudresa till Turkiet

"Vi har reagerat väldigt starkt"
1:15 min

Nu stänger Utbildningsradion av en medarbetare som i april åkte på en resa till Turkiet som turkiska ambassaden betalade för, något som SR International tidigare rapporterat om. I den utredning man nu gjort konstateras att personen även presenterat sig som UR-anställd i mailväxlingar i samband med resan.

– Vår bedömning är att det är en bjudresa, så det har vi reagerat på. Sen har vi reagerat väldigt starkt på att UR:s namn har använts vid mailväxling. De som har tagit emot mailen har kunnat tro att personen i fråga har agerat med UR:s stöd eller med UR:s vetskap, säger Mats Godée, personalchef på UR.

Det var i mitten av april som turkiska ambassaden i Sverige både organiserade och betalade en resa till Turkiet för en grupp journalister, varav en alltså var anställd på Utbildningsradion. I Turkiet ska de bland annat ha träffat Turkiets EU-minister.

När man på Utbildningsradion fick kännedom om resan inledde man en utredning där man alltså även kunde konstatera att den anställde skickat mail med UR:s namn i.

Medarbetaren var ledig vid tillfället för resan och åkte inte i tjänsten, men i kombination med mailväxlingen, anses händelsen alltså vara tillräckligt allvarlig för att personen inte längre ska kunna arbeta kvar.

– Medarbetaren är avstängd från sitt arbete. Men anställningen skulle avslutas den femte juli, så den avslutas som planerat. Men medarbetaren är inte längre på UR, säger Mats Godée.

Resan har även fått kritik eftersom situationen för många journalister i Turkiet är mycket dålig.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".