Cilla Benkö, SR:s vd. Foto: Scanpix.

SR-kritik mot grekisk public service-stängning

"Det är fullkomligt oacceptabelt"
1:27 min

Beslutet att lägga ned den grekiska tv- och radiokanalen ERT med omedelbar verkan möter nu kritik på bred front. Sveriges Radios verkställande direktör Cilla Benkö ser det som en ren provokation.

– Jag tycker att det är fullkomligt oacceptabelt att - i ett land som har ambitionen att vara ett starkt demokratiskt samhälle - politiker över en natt går in och stänger ett public service-bolag och avskedar alla anställda. Det är en provokation mot det fria ordet, säger Cilla Benkö.

Redan natten till onsdagen släcktes sändningarna i den statliga radion och tv:n ned, efter ett regeringsbeslut om att verksamheten ska upphöra med omedelbar verkan.

Stängningen följde på månader av strejker på bolaget ERT, i protest mot regeringens planer på att omstrukturera verksamheten för att uppfylla de sparkrav som landets internationella långivare ställt.

Men nedläggningen har kritiserats hårt från många håll, bland annat från Europeiska radio- och tv-unionen EBU, som i ett brev vädjat till premiärminister Antonis Samaras att riva upp beslutet.

Cilla Benkö, som sitter i EBU:s styrelse, ska försöka göra sitt till för att få till stånd en förändring,

-- Jag kan göra det jag gör nu, uttrycka min avsky för det som inträffar. Jag är också styrelsemedlem i EBU och vi ska ha ett extra telefonmöte nu på eftermiddagen för att just diskutera det. Finns det någonting mer som EBU kan göra? EBU har dock centralt - via generaldirektören och styrelsens ordförande - redan uttryckt, både skriftligt och muntligt, att detta är fullkomligt oacceptabelt och krävt att bolaget ska öppna igen. Vi får väl se om EBU kan trycka på och vidta andra åtgärder, säger Sveriges Radios vd Cilla Benkö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".