Elever och lärare Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX .

Upprop för en bättre offentlig sektor och välfärd

"Lärarens administrativa börda - dokumentation - har blivit alldeles för stor"
4:04 min

"Offentlig verksamhet har kidnappats av ekonomer och administratörer på jakt efter effektivitet och ekonomisk resultat". Det skriver fackordförandena för lärarna, läkarna och polisen på DN-debatt. Bo Jansson, ordförande i Lärarnas riksförbund tycker att det nuvarande systemet - som kallas New public management - präglas av en ideologisk inriktning som slår mot välfärden.

– Det är det begreppet vi använder där man vill att allt offentlig verksamhet skulle styras som om de vore företagskoncerner. Och oavsett ideologin bakom och hur man beskriva den, så är det så är det så ju det har blivit. Det kan vi ju se från skolans värld, säger Bo Jansson, som tillsammans med Lena Nitz, ordförande i Polisförbundet och Marie Wedin, ordförande i Läkarförbundet, för första gången går ut med detta upprop till politikerna.

Den nuvarande modellen präglats av ännu större administrativ överbyggnad än tidigare, och det har inte enligt artikelförfattarna lett till bättre polisarbete, eller bättre vård och utbildning. Allra mest negativt med utvecklingen är att skolan har blivit en marknad som är konkurrens utsatt, vilket har blivit viktigare än det pedagogiska arbetet, säger Bo Jansson på Lärarnas Riksförbund:

– Och där lärarens administrativa börda - dokumentation - har blivit alldeles för stor och det tar alldeles för mycket tid för det som är det viktigaste, för elevernas kunskapsutveckling, säger Bo Jansson.

Inom vården har det sedan en tid pågått en debatt om samma problematik. Det senaste exempel är det läkarupprop som började i norrbotten och spridit dig över landet, och som handlar om den frustration som många läkare känner. Läkarna skriver att svenska läkare spenderar minst tid i Europa på sina patienter. En av initiativtagare till uppropet i Stockholm är Lollo Makdessi, som i Sveriges Radios program P1 Morgon, berättade att det är inte patientens behov som styr sjukvården.

– Man vill hela tiden att produktionen ska öka, att vi ska mäta saker som är mätbara ungefär på samma sätt som i en fabrik, i stället för att utgå ifrån att ha en mänsklig sjukvård, säger Lollo Makdessi.

Och Lena Nitz, ordförande i Polisförbundet, ger ett exempel på hur poliser arbetar för att kontrollera misstänka rattfyllerister. I stället för att ställa sig vid de rätta platser där man misstänker eller vet att de onyktra förararna brukar åka, står de vid de stora vägar med syfte att fylla upp statistiken om antal kontrollerade förare:

– Polispatrullerna ställer sig vid en väg där man vet att det åker mycket bilar därför att då kommer man upp till det antal som ska redovisas. Erfarenheten och kompetensen säger i stället att man ska stå vid den vägen där man vet att rattfyllerister åker för att just undvika att bli upptäckta, hävdar Lena Nitz.

De tre fackförbunden har nu bjudit regeringen och oppositionen till dialog. Det man vill är att regeringen lyssnar och förlitar sig på det omdöme som finns i alla tre yrkena, i stället för ett kontrollsystem som riskerar att spela ut den professionella etiken och som har förödande konsekvenser för kvaliteten. Men kan man förvänta sig en förändring när själva politiken är så hård ideologisk präglat? Bo Jansson:

– När lärare, läkare och polisen känner sitt inflytande undanträngt, och där det professionella inflytandet får liten betydelse, och där vi känner att våra professioner egentligen blir hotade och vi vill värna det, så måste politikerna lyssna, säger Bo Jansson, ordförande i Lärarnas Rilsförbund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".