Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Campus Lappis, studentlägenheter på Lappkärsberget Foto: Anders Wiklund / SCANPIX.

Lättare regler för att bygga studentbostäder

"Vi ser det som en positiv utveckling "
3:30 min

Det byggs allt färre studentbostäder i Sverige och sämst ser det ut i Stockholm, visar ny rapport från Boverket som nu kommit med förslag på hur man ska få fart på byggandet. Det handlar bl.a. om lägre krav vad gäller buller och mindre studentrum. Det här är förslag som välkomnas av Theo Strömdahl Östberg, ordförande för Stockholms Studentkårers Centralorganisation (SSCO). Behovet av fler studentbostäder är stort, säger han.

– Väldigt stort. Vi har över 80 000 studenter i Stockholm och vi har dryga 12 000 studentbostäder. Om den övriga bostadsmarknaden, alltså med vanliga lägenheter, om den hade varit i balans så hade det här fungerat lite bättre. Men eftersom bostadsbristen är stor för alla grupper så betyder det att vi behöver fler studentbostäder och inte bara 12 000 bostäder på 80 000 studenter, säger han.

Emilia som bor på Gotland och ville studera i Stockholms Universitet hade så stora problem för att få en bostad att hon fick tacka nej till utbildningen pga bostadsbristen. Hon intervjuades av Ekot i Almedalen.

– Nej, jag ska inte börja för jag kan inte få tag på bostad. Det är väldigt tråkigt att man ska behöva välja bort en utbildning därför att man inte kan hitta en bostad, säger Emilia.

Många unga som vill studera och letar efter en bostad blir ibland lurade av hänsynslösa individer som kräver en handpenning och försvinner med pengarna. Theo Strömdahl Östberg:

– Ja, vi hör ständigt om studenter som inte bara får betala alldeles för höga hyror utan även blir lurade. De blir lovade lägenhet, betalar in tre månaders hyror och sen finns ingen lägenhet och pengarna är borta, säger han.

Byggandet av studentbostäder har alltså sjunkit kraftigt de senaste 10 åren. 2002 byggdes över 5700 studentlägenheter i Sverige - förra året bara 540 i hela landet, enligt siffror från Boverket.

Samtidigt har antalet studenter ökat till över 400 000, och inför varje terminsstart kommer rapporter om hur svårt studenterna har att hitta någonstans att bo.

Nu har alliansregeringen låtit Boverket ta fram ett förslag för att få fart på byggandet av studentbostäder och lindra något det stora behov som finns. Bland annat ska man få bygga på bullriga ställen och billigare, enligt planen. Och Theo Strömdahl Östberg välkomnar förslaget:

– Vi är väldigt positivt inställda till att man ska sänka bullerkraven. Och med dagens byggteknik så går att bygga lägenheter med väldigt bra ljudisolering. Så vi ser det som en positiv utveckling och ser att väldigt många fler bostäder kommer att kunna byggas i centrala delar av stan, säger Theo Strömdahl Östberg, ordförande för Stockholms Studentkårers Centralorganisation.

Boverket föreslår dessutom att boendeytan för rummen i nybyggda studentkorridorer minskas och att kommunens byggnadsnämnd direkt ska kunna bevilja bygglov på tio eller femton år. Idag är det bara fem år vilket gör mindre attraktivt för byggherrar att vilja bygga tillfälliga studentlägenheter. Vindar ska kunna inredas till studentbostäder så att dessa utrymme kan utnyttjas effektivare, föreslår Boverket. Enligt Boverket krävs det inga lagändringar för dessa förändringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".