Försvarsminister Karin Enström på Almedalsveckan i Visby. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Försvarsministern glad över (S) Nato-svängning

"Det betyder mycket, kan fördjupa samarbetet med Nato"
1:18 min

Försvarsminister Karin Enström välkomnar Socialdemokraternas omsvängning i frågan om svenskt deltagande i Natos snabbinsatsstyrka NRF. Socialdemokraternas ja kommer att betyda mycket för den svenska militära förmågan framöver, säger försvarsministern på plats i Almedalen i Visby.

– Det är något som regeringen har velat göra, och det är välkommet att  Socialdemokraterna också nu ställer sig positivt till det. Det kommer att betyda mycket för vårt samarbete, det kan fördjupa samarbetet med Nato och också att vi kan fortsätta att bygga upp det svenska försvarsförmågan genom att få tillgång till avancerade övningar, säger försvarsminister Karin Enström (M).

Nato Reaction Forces, NRF, är Natos mest kvalificerade förband. Det består av ungefär 13 000 soldater som snabbt kan sättas in vid en kris någonstans i världen. Regeringen tog redan 2008  ett initiativ för att delta i övningar med NRF, med då sa Socialdemokraterna nej. Finland däremot anslöt sig, och nu - efter Socialdemokraternas omsvängning - är det också dags för Sverige att fördjupa sitt samarbete.

– Vi måste börja med att anmäla oss till styrkeregistret, och då anmäler vi oss till något som kallas Response Forces Pool, som alltså icke medlemsländer kan anmäla sig till. Vi kommer inte att vara en del av Natos snabbinsatsstyrka.

Innebär det här att Sverige tar ett steg närmare Nato?

– Det innebär att vi fördjupar vårt samarbete med Nato. Det finns ju som vi nu ser en bred politisk samling kring detta och det bekräftar också inriktning i försvarberedningens senaste rapport - så det är positivt, säger försvarsminister Karin Enström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".