Ökningen av nätbedrägerier är en logisk följd av den ökade nätanvändningen, tror polisen. Foto: Jassica Gow / Scanpix.

Nätbedrägerier ökar - men är svåra att utreda

"Många av de här brotten kommer vi inte kunna lösa"
4:07 min

Bedrägeribrotten på internet fortsätter att öka kraftigt. Under årets fem första månader ökade anmälningarna med 37 procent jämfört med samma period året innan. Varje dag tar polisen emot 69 anmälningar. Anders Ahlqvist, kommissarie på It-brottssektionen på Rikskriminalpolisen, säger att ökningen av nätbedrägerierna är en logisk följd av den ökade nätanvändningen.

– Vi använder nätet mer och mer, för både nöje och nytta. Då följer också bedragarna med till den arenan förstås. Den andra anledningen är att man ser att man har god vinst, låga risker, och om man skulle åka fast så får man relativt låga straff för bedrägeri, säger Anders Ahlqvist, kommissarie på It-brottssektionen på Rikskriminalpolisen.

Ja, en orsak till ökningen är att den organiserade brottsligheten flyttar till nätet och söker sig till brott med lägre straffsatser. Enligt statistik från Brottsförebyggande Rådet är nätbedrägeri den snabbast växande typen av brottslighet i landet. Under årets fem första månader fick polisen in 10 355 anmälningar, vilket är en ökning med 37 procent från motsvarande period i fjol. Mörkertalet antas dessutom vara stort.

Det sker en ständig utveckling av bedrägerimetoderna, både tekniskt och psykologiskt, säger Anders Ahlqvist på rikskriminalpolisens It-brottssektion. Det har kommit mer sofistikerade programvaror som kan kringgå de skyddssystem som vi har i våra datorer, som antivirusprogram och brandväggar.

En vanlig typ av brott är att bedragaren utger sig för att vara ett företag där man är kund, eller någon man känner, som behöver konto-, eller personuppgifter. Eller att man luras att tro att man kan göra en bra affär som man kommer gå miste om, om man inte skyndar sig. Det kan också handla om att man köper en vara av någon på en annonssida, för över pengar till säljarens bankkonto, men varan skickas sen aldrig.

En sådan sida är Blocket.se, där man uppmanar kunderna att använda säkra betalningsalternativ för att motverka den här typen av bedrägerier.

– Vi ser såklart allvarligt på att allt sånt här som är oseriöst på sajten. Och då tar vi fram massa tips och råd som finns i anslutning till annonserna. Där står just det här med vad man ska tänka på, att man aldrig ska skicka in pengar på bankkonton. Man ska använda säkra betaltjänster. Och säkra betaltjänster är nånting som vi har tagit fram, där man då har betalning och transaktion i ett. Och du kan öppna och titta på det och stoppa betalningen inom 24 timmar, säger Thomas bäcker, säkerhetsansvarig på Blocket.

Det är svårt för polisen att utreda den här typen av brott, både på grund av anonymiteten på internet och på grund av att det ofta är en internationell verksamhet, säger Anders Ahlqvist på Rikskriminalpolisen. 

– Många av de här brotten kommer vi inte kunna lösa, när de har inträffat. Utan då får man istället förlita sig på att vi drar vårt strå till stacken på den internationella arenan, och så får vi hoppas att någon polismyndighet någonstans kan gripa dem istället. Men vi kommer aldrig få uppklaring på det sätt som vi har varit vana vid, att "just det här brottet var det Kalle som utförde och nu är han lagförd", det tror jag inte kommer hända på samma sätt nu.

Anders Ahlqvist uppmanar ändå alla som har blivit utsatta för nätbedrägeribrott att anmäla det. Även om det kanske inte slutar med att just det brottet uppklaras så är det viktigt att se hur stort problemet är för att minska mörkertalen. Och han tror att lösningen på problemet snarare är att arbeta förebyggande. 

– Att informera allmänheten och påverka andra aktörer som jobbar med det här, att förbättra säkerheten och så vidare. Och det läggs ner ganska mycket jobb på det. Du och jag måste helt enkelt bli bättre på att inte bli bedragna.

Det bästa sättet att förebygga brotten är helt enkelt att vi som internetanvändare själva måste tänka efter mer.

– Om någon begär att du ska skicka pengar i förskott för en vara du ska få - det är ungefär som att han ber dig lägga pengarna på en sten i skogen, och så hoppas du att varan ska komma. Du måste hela tiden försöka översätta det som sker på internet till den fysiska världen, och fundera på "skulle jag ha gjort det här om det hade hänt hemma på torget?". Begär någon alla våra uppgifter på internet till exempel, då måste man ju fråga sig varför.

Samma nyhet på flera språk:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".