Barnfattigdomen tar inte semester. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Stort behov av gratis sommarlovsaktiviteter

”Alla barn har rätt till en meningsfull fritid"
4:02 min

Många barn i Sverige lever i ekonomiskt utsatta familjer där föräldrarna inte har råd att åka på semester, eller ens ta bussen till stranden. Men bara en tredjedel av landets kommuner erbjuder gratisaktiviteter för barnen. Och det är under loven som det är extra tydligt att barn i Sverige inte har samma möjligheter, säger Agneta Åhlund på Rädda barnen.

– Vi vet ju att en aktiv fritid leder till bättre hälsa, större socialt nätverk och bättre skolresultat. Det här är jätteviktigt. Alla barn har rätt till en meningsfull fritid. Det handlar inte bara om att man inte ska ha tråkigt, utan det är faktiskt så att det betyder något för barns hälsa, säger Agneta Åhlund.

För många familjer i Sverige är stuga i skärgården, besök på nöjesfält eller charterresor inte att tänka på. Då blir barnen ofta kvar i stan under sommaren och för dem kan sommarlovet bli en enda lång väntan på att skolan ska börja igen och att kompisarna ska komma tillbaka från sina semestrar, säger Agneta Åhlund som är chef för Rädda Barnens Sverigeprogram.

Varje år gör Rädda barnen en studie om barns ekonomiska utsatthet i Sverige och den senaste visar att 242 000 barn lever i så kallad barnfattigdom. Ett barn räknas som fattigt om han eller hon lever i en familj som antingen har så kallad låg inkomststandard, alltså så låg inkomst att pengarna inte täcker nödvändiga kostnader, eller får försörjningsstöd, det vill säga socialbidrag.

På sommaren är dessutom kostnaderna för barnfamiljer oftast högre än resten av året. Det beror bland annat på att barnen äter alla mål hemma och sommaraktiviteterna slukar en stor del av budgeten. Det finns mycket som kommunerna kan göra för att hjälpa de här familjerna. En stor del av barns välfärd organiseras av dem och därför är deras engagemang i frågan extra viktig, menar Agneta Åhlund.

– Man kan hitta aktiviteter som inte kostar pengar. Man ska till exempel kunna ta sig till bad om det finns i närheten eller till en pool utan att bussen kostar pengar eller att det är inträde. Alltså gratis aktiviteter för barn, säger hon.

Men enligt en enkät som organisationen Majblomman har gjort är det bara 30 procent av de svarande kommunerna som erbjuder gratis sommarlovsaktiviteter för alla barn. Endast tio procent svarar att fritids och fritidsgårdar är öppna som vanligt och det är bara sju stycken som anger att de tagit fram en plan för hur de ska bekämpa barnfattigdomen.

En av de kommuner som valt att satsa på billiga sommarnöjen för de barn som är kvar i stan är Västerås där socialdemokraten Staffan Jansson är kommunalråd.

– Ja, vi har båttrafik till Östra holmen som är kostnadsfri för barn. Vi anordnar både veckokollo och dagkollo och så försöker vi ha fritidsledare ute så att det finns aktiviteter kring de här platserna.

Och de här aktiviteterna är kostnadsfria?

– Man betalar en liten ersättning för mat. En symbolisk summa kan man säga. Det är starkt subventionerad verksamhet, säger Staffan Jansson.

Agnetha Åhlund på Rädda barnen säger att hon ser en positiv förändring i hur kommunerna ser på barns behov att ha bra saker att göra på sommarlovet. Men hon tycker att flera behöver göra egna kartläggningar för att ta reda på vilka behoven är i den egna kommunen. Det är avgörande för framtiden, säger hon.

– Det här behöver inte kosta mycket. Det är en investering för framtiden att man säkerställer att barn har det bra och får en meningsfull fritid och att det faktiskt påverkar deras framtid och också är en rättighet som barnen har enligt barnkonventionen.

Västerås har, enligt Rädda barnen, en barnfattigdom på 14 procent och kommunalrådet Staffan Jansson säger att det finns många saker som de kan göra för att hjälpa de familjer som har en utsatt ekonomisk situation. Men ytterst ligger ansvaret hos staten.

– Allra viktigaste är att föräldrarna får jobb. Sen kan vi jobba för att mildra konsekvenserna utifrån de situationer som vissa familjer befinner sig i och det är utifrån ett barnperspektiv. Men kärnfrågan är ju att föräldrarna kommer i försörjning. Här är det staten som har ett otroligt viktigt ansvar, säger Staffan Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".