Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Jag är glad för tolkarnas skull i Afghanistan"

Publicerat torsdag 18 juli 2013 kl 15.47
" Tolkarnas liv är i fara i Afghanistan"
3:11 min
Zabiullah Rashidi. Foto: privat

Det är nödvändigt att ge de tolkar uppehållstillstånd som arbetat för den svenska Isaf-styrkan i norra Afghanistan. Det säger Zabiullah Rashidi som själv varit tolk åt den svenska truppen där. Han välkomnar förslaget om att tolkarna ska kunna komma till Sverige som kvotflyktingar.

– Jag är mycket glad för deras skull, det är ett mycket bra förslag för att hjälpa tolkarna, säger Zabiullah Rashidi till SR International.

Det var på onsdagen som en arbetsgrupp med representanter för bland annat Försvarsmakten, Migrationsverket och flera departement presenterade sitt förslag. Förslaget innebär att tolkar som arbetat för den svenska styrkan i Afghanistan antingen ska kunna bli anställda av försvaret, eller kunna få komma hit som kvotflyktingar. Därmed skulle bedömningen av deras fall kunna göras på plats i Afghanistan och uppehållstillstånd beviljas redan där.

Zabiullah Rashidi var tolk åt den svenska styrkan i norra Afghanistan under tre års tid, ett arbete som innebar regelbundna hot. Efter sitt uppdrag som tolk blev han journalist och skrev om talibanerna och korruptionen i landet, men när dödshoten började hagla över honom lyckades han fly till Sverige och fick asyl.

Zabiullah Rashidi säger att tolkarnas situation skulle förvärras om de blev kvar efter att de svenska trupperna lämnar nästa sommar.

– När de svenska soldaterna lämnar Afghanistan och om talibanerna kommer till makten igen, är tolkarnas liv är i fara, alla känner dem och deras identitet är känd av alla.

Uppgörelsen, som omfattar ungefär 30 tolkar, innebär en lösning inom ramen för gällande lagstiftning. Alternativet hade varit att införa specialregler, men det har man uppenbarligen inte velat göra, säger Pål Wrange som är professor i folkrätt.

-– Jag gissar att det har att göra med att man inte vill skapa ett prejudikat, att man inte vill ge intrycket att alla som arbetar för svenska fredsbevarande trupper automatiskt ska få uppehållstillstånd i Sverige.

Men det vore önskvärt om det skapades en ordning där personer som utsätter sig för fara när man arbetar för svensk trupp utomlands, kunde ges rätt att få skydd i Sverige, säger Pål Wrange:

-- Jag tycker att det borde finnas en slags mekanism, en slags rutin för att ordna såna här saker för det är ju ändå trots allt så att Sverige har en del av ansvaret för att de utsätts för fara . Vi har ju anställt dem som tolkar med insikten att det skulle kunna innebära att de utsätts för fara.

Är det här en början på en ny rutin, alltså förslaget som arbetsgrupperna kommit med, tycker du?

-- Ja, det har jag svårt att bedöma. Men det klart om de här instanserna har enats om ett sätt att hantera det i den här situationen så ligger det nära till hands att man gör på samma sätt i en framtida situation, som liknar den här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".