Polisen säger att det inte går att ta reda på vem som ligger bakom twitterkontot. Foto: Christine Olsson / Scanpix.

Polisen kan få ut Twitter-information från USA

2:21 min

I förra veckan la ju polisen ner ett ärende som gällde hets mot folkgrupp i ett twitterinlägg. Anledningen uppgavs vara att man inte skulle kunna identifiera mannen bakom kontot eftersom servern finns i USA. Men det finns goda möjligheter för svensk polis och åklagare att vid en brottsutredning ta reda på vem som ligger bakom ett konto på till exempel Twitter eller Facebook. Det säger juristen och IT-rättsforskaren vid Stockholms universitet Daniel Westman.

– Företagen har ju ofta loggar med information som kan vara nyttigt för polisen. Sen är frågan hur de här företagen väljer att lämna ut den här informationen, säger Daniel Westman.

Bakgrunden är ett twitterinlägg för en tid sedan där en person i Sverige uttryckte sin glädje över att en liten somalisk flicka hittats död vid en sjö. Ett så kallat hatbrott och hets mot folkgrupp ansåg flera personer och inlägget blev polisanmält. Polisen la dock ner utredningen då man ansåg att man inte kunde få fram information om vem som låg bakom kontot eftersom servern står i USA.

Men det behöver inte alls vara så, anser IT-juristen Daniel Westman. Svensk polis och åklagare kan mycket väl få fram information under vissa förutsättningar. 

– Egentligen finns det två vägar att gå för svensk polis och åklagare. Antingen kan man vända sig direkt till de här företagen och i viss utsträckning undersöker de då om det här kravet är berättigat och lämnar ut det direkt till svenska myndigheter. Den andra vägen är att gå till amerikanska myndigheter och begära rättshjälp för att få de här företagen att lämna ut information.

Men det finns ett villkor. Det räcker inte att handlingen är straffbar bara i Sverige. För att amerikanska myndigheter ska reagera måste handlingen också vara straffbar i USA.

Och här kan synen skiljas åt som i det aktuella fallet med den somaliska flickan säger Daniel Westman.

– De amerikanska reglerna om förhållandet mellan yttrandefrihet och hets mot folkgrupp är lite mer generösa till yttrandefrihetens favör att det inte skulle vara brottsligt i USA.

Medan vi i Sverige ser mera strikt på det?

– Ja, men i Sverige är det här lite ett gränsfall om det är hets mot folkgrupp eller bara allmänt osmakligt, men det är i alla fall troligare att det skulle vara ett brott i Sverige än i USA.

Så det handlar mera om huruvida handlingen är brottslig eller inte utifrån amerikansk lagstiftning än om servern står i USA, för att svensk polis ska få ut information om olika konton på internet.

Hets mot folkgrupp - ändå lade polisen ner utredningen

 #text=5595740#somaliska flicka som nyligen hittades död har polisanmälts - men polisen har lagt ner ärendet utan utredning, trots att man säger att det är hets mot folkgrupp. Anledningen är att man hävdar att det inte går att identifera mannen bakom Twitter-kontot, säger Bernt Zarnowiezki, sektionschef på krimjouren i Storgöteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista