Svenskarna handlar mycket mat. Foto: Hasse Holmberg /Scanpix

Hushållen håller igång Sveriges ekonomi

2:31 min

I den sega lågkonjunktur som Sverige och omvärlden är inne i är det de svenska hushållen som fortsätter att vara motorn i den svenska ekonomin. Det visar konjunkturinstitutets barometer för juli månad, som samtidigt konstaterar att tillväxten i den svenska ekonomin fortfarande är svagare än normalt.

Det är alltså hushållen som håller igång ekonomin. Den privata konsumtionen är viktig och svarar för drygt hälften av bruttonationalprodukten - det samlade värdet av allt som produceras av varor och tjänster.

Varför är hushållen så fortsatt optimistiska om sin och Sveriges ekonomi?

– De har bra ekonomi och när de ser tecken på att det är förbättringar så kan förtroendet för både den egna och den svenska ekonomin snabbt gå i positiv riktning och det är det vi ser just nu, säger Roger Knudsen som är chef för konjunkturbarometern.

Men man tar inget större intryck av den kris som finns i omvärlden?

– Det finns samma tendens med ökat konsumentförtroende i Europa och vi ser det också i Sverige. Det är ett tecken på att vi är på väg ut ur den djupaste svackan.

Detaljhandeln och då främst livsmedelshandeln räknar med en fortsatt kraftig försäljningsökning nu under tredje kvartalet.

Är det åter dags att tala om köpfest bland svenskarna?

– Nej inte riktigt. Det är en bransch inom handeln som direkt dragit nytta av de svenska hushållen och det är livsmedelshandeln, som utvecklats starkt under en längre period. Däremot de branscher som man förknippar med köpfester i Sverige med mer specialiserade varor, där har det varit ständiga besvikelser över utfallen de senaste kvartalen, säger Roger Knudsen.

Den svenska ekonomins styrka just nu tycks alltså vara att vi äter och dricker mera. Byggbranschen och den privata tjänstesektorn går hyggligt medan tillverkningsindustrin backar lite.

– När det gäller industrin så måste den globala ekonomin komma in i en återhämtningsperiod och där är vi ännu inte.

Så det gäller att fortsätta vänta ut det hela. Förr eller senare så vänder det?

– Ja, lite så är det ju, säger Roger Knudsen, chef för konjunkturbarometern

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista