AP Photo/Bebeto Matthews/SCANPIX.

D-vitaminbrist ökar risker för kvinnor och barn

"Äta fet fisk som är den viktigaste källan till D-vitamin"
2:33 min

Att kvinnor från Mellanöstern och Afrika ofta drabbas av brist på D-vitamin bekräftas nu än en gång av en lång och systematisk studie gjord på Gottsunda vårdcentral i Uppsala. Av de kvinnor som sökt vård där och som kommer från dessa områden hade närmare två tredjedelar D-vitaminbrist. Åsa Andersson, dietist på Gottsunda vårdcentral i Uppsala är en av dem som gjort studien.

– Ja, det vi fick fram var alltså att de invandrade kvinnorna låg väldigt lågt i vitamin D. Medianvärde var 22,2 nanomol per liter och gränsen för brist anses gå vid 25 nanomol per liter. Det var ett lägre intag av berikade margariner och mjölk i den invandrade gruppen, säger Åsa Andersson.

Hon säger att så låga D-vitaminnivåer kan leda till exempelvis hjärt-kärlsjukdomar, led- och muskelvärk, diabetes och vissa cancersjukdomar. Dessutom kan kvinnornas barns hälsa påverkas direkt både under graviditeten och efter födelsen av brist på D-vitamin.

En intressant aspekt i sammanhanget var att kvinnorna hade samma låga värden oavsett om de bar heltäckande slöja eller ej. Orsakerna till bristen varierar, men de mest påtagliga är ekonomiska, kulturella och kvinnornas solvanor.

Till exempel att man inte äter fet fisk eller D-vitaminberikad mjölk och margarin för sällan och lagar mat med billig olja och inte solar tillräckligt. Vad rekommenderar då dessa experter som gjorde studien? Åsa Andersson:

– Det man kan rekommendera är väl att man solar med måtta och sen att man ser till att man äter berikade produkter. Och att äta fet fisk som är den viktigaste källan till D-vitamin, säger Åsa Andersson, dietist på Gottsunda vårdcentral och en av dem som gjort studien.

Åsa Rugard Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, har följt studien och anser att slutsatserna är korrekta och rekommenderar samma typ av matintagning. Samtidigt håller Livmedelsverket på att presentera nya råd om intagning av D-vitamin för kvinnorna och spädbarn, säger hon:

– Vi ändrade så att man ger D-droppar till alla barn redan från en veckans ålder. Innan har man sagt att man kan börja vid 4 till 6 veckors ålder och för de flesta räcker det. Men om mamman har låg D-vitamin status då är det viktigt att barnen får D-vitamin tidigare. Sen rekommenderar vi också att kvinnorna tar de dropparna eller D-vitamin tillskott redan under graviditeten , säger Åsa Rugard Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

Fakta om D-vitaminbrist

D-vitamin finns i fet fisk, berikade margariner och mjölkprodukter, gulan i ägg – och i kantareller och shiitake (mörka svampar med stark smak).

Det finns ett samband mellan låg nivå av vitamin D i blodet och flera sjukdomar. Mest känt är att D-vitaminbrist kan leda till skelettsjukdomen engelska sjukan (hos barn) och benskörhet hos äldre.

Låga nivåer av D-vitamin har också kopplats till bland annat hjärt-kärlsjuklighet, led- och muskelvärk, diabetes och vissa cancersjukdomar.

Källa: Livsmedelsverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".