Vårdpersonal tar prover på en akutmottagning. Foto: SCANPIX.

Gabriel Taikon: jag diskriminerades i vården

1:50 min

En hjärtinfarkt var nära att avsluta Gabriel Taikons liv. Han kände smärtor i bröstet, men när han åkte till akuten i Borås fick han vänta en timme innan han fick hjälp trots det allvarliga läget. Han själv uppger att personalen struntade i honom på grund av hans romska efternamn.

Gabriel Taikon berättar själv hur han upplevde situationen efter hans ankomst på akuten i sjukhuset.

– Tiden går, det går tio femton minuter så faller jag bara ihop och säckar ihop och ligger medvetslös på golvet. Ingen kommer fram. De säger att personal kommer snart och ska hjälpa. Folk gråter, jag är helt borta, det tar minst tio minuter innan de får skaka livet i mig igen, säger Gabriel Taikon.

Han berättar att han svimmade ännu en gång och att familjen och andra patienter började kräva att han skulle få hjälp. Och då säger receptionspersonal följande, enligt Gabriel Taikon:

– Vi har inte tid för mera Taikon-församlingar, säger de. Och så stänger de luckan. Även om vi är romer betyder det inte att vi har grönt blod i våra ådror. Vi har samma färg på vårt blod, vi är människor allihopa. Vi förtjänar en lika bra vård som en svensk människa som går på akuten.

Till sist fick han efter 55 minuter den hjälp som han behövde. Frågan är varför han inte fick den hjälp enligt riktlinjerna som fastställer att en patient med Gabriel Taikons tillstånd ska behöva vänta maximalt i 10 minuter. Verksamhetschefen på akutkliniken på Borås sjukhus, Marie Gardtman, säger att hon nu utreder hela händelseförloppet. Och hon har bett om ursäkt till Gabriel Taikon, för den långa väntetiden.

– Ja, så här har han upplevt det och det tar jag med fullaste respekt och det är viktigt att han känner sig sedd och respekterad och bekräftad från min sida. Och att han vet om att jag med tydlighet går ut till personal och talar om att det är inte okej, att man absolut inte ska vara diskriminerad och med det vill jag säga att det får inte ske, säger Marie Gardtman, verksamhetschef på akutkliniken på Borås sjukhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista