AP Photo/Daniel Roland/ SCANPIX.

Sveriges ekonomi bromsar in

1:41 min

Sveriges ekonomi mätt som bruttonationalprodukt backade andra kvartalet i år med 0,1 procent jämfört med kvartalet före. Jämfört med samma kvartal i fjol steg BNP med 0,6 procent. Det här är en svagare utveckling än väntat.

Men många ekonomiska bedömare tror ändå att svensk ekonomi för hela 2013 kan komma att öka med runt 1,4 procent. Det är en i sig låg siffra men ändå mycket bättre än många andra länder i Europa som ser en fallande tillväxt. Det som fortsätter att vara något av motorn i svensk ekonomi är hushållens ökande konsumtion medan investeringarna i olika sektorer av ekonomin minskade under det andra kvartalet. Tor Borg är chefekonom på banken SBAB och trots den fallande tillväxten ser han ljusglimtar i ekonomin:

– Tittar man på andra indikatorer tycker jag att det ser ganska hyfsat ut. På arbetsmarknaden fortsätter sysselsättningen att öka även om arbetslösheten är väldigt hög. Jag tycker inte man kan se så väldigt stora effekter av inbromsningen men det är klart fortsätter tillväxten att vara så här låg under en längre period så kommer det att få effekter.

För några år sedan talades det internationellt om den svenska ekonomin som en "tigerekonomi" och "pippilångstrumpekonomi" (Astrid Lindgrens sagofigur Pippi hade en stor kista med guldpengar och hade inga ekonomiska bekymmer. En stabil ekonomi med andra ord). Vad har skett sedan dess?

– Det är fortfarande så att svensk ekonomi går betydligt bättre än omvärlden och framför allt om man jämför med resten av Europa. Så man kan kanske fortfarande tala lite om "pippilångstrumpekonomi". Samtidigt är det ju så att vi har en väldigt stor utrikeshandel och går det svagt i resten av världen så påverkar det oss också vare sig vi vill det eller inte. 

En svagare ekonomisk tillväxt skulle möjligen kunna få Riksbanken att fundera över en räntesänkning och för finansminister Anders Borg kan inbromsningen möjligen göra att han vill satsa mera i den statsbudget som kommer i september, tror Tor Borg på SBAB.

– Det är möjligt att man får lite mer argumentation för att lägga en lite mer expansiv finanspolitik

Så det kan bli en signal till Anders Borg att fläska på lite mer?

– Ja jag tror att det kan vara ett ytterligare argument för att öka på lite.

Och finansiera detta med en ökad statlig upplåning?

– Det tror jag absolut att vi kommer att få se, säger Tor Borg på SBAB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista