Frontex på patrull vid gränsen mellan Grekland och Turkiet. Foto: Scanpix.

Syriska flyktingar når inte Sverige

"Paradoxalt att EU just nu förstärker sina gränser"
2:46 min

Nya hårdare gränskontroller i södra Europa står emellan syriska flyktingar och det skydd de söker i bland annat Sverige. Många lyckas inte passera gränsen och därför skriver nu Migrationsverket ned sin prognos över hur många asylsökande som i år ska komma hit.

– Även om vi skriver ner prognosen så har vi ändå satt den till 45 000, vilket är fler personer än vi någonsin har sett om vi bortser från krisen på Balkan på 90-talet, säger Fredrik Bengtsson som är presschef på Migrationsverket.

– Anledningen till att vi skriver ner prognosen från 54 000 till 45 000 beror framförallt på att de yttre gränskontrollerna i Grekland har förstärkts och det har gjort det svårt för framförallt flyktingar från Syrien och Afghanistan att ta sig in till Europa och det märker vi i Sverige idag.

EU finansierar många av de tuffare åtgärderna som sätter stopp för flyktingar säger Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson.

– EU har valt att förstärkta sina yttre gränskontroller och det i sin tur ger konsekvenser för de här individerna som behöver ta sig illegalt in i Europa. Det har blivit svårare för de personerna.

Dessa restriktioner tros vara ett resultat av främlingsfientliga partiers påverkan på regeringarnas politik i en del länder, bland annat just i Grekland genom vilket flyktingvågen går. Europas agerande kan kännas absurt i dagens läge, menar Fredrik Bengtsson.

– Det kan ju tyckas en smula paradoxalt att vi har den största flyktingkatastrofen sedan Rwanda samtidigt som EU förstärker sina gränser.

Men trots alla hinder som dagens Europa sätter ligger det svenska mottagandet av asylsökande på rekordnivåer. Under förra året var det strax under 44 000 personer som fick asyl. Och den nedskrivna siffran i år är ändå cirka 1000 personer större än i fjol. Det handlar framför allt om Syrier. I dagens läge får alla de uppehållstillstånd - men ingen är garanterad ett permanent sådant. Detta kan ändras inom kort, säger Fredrik Bengtsson, presschef  på Migrationsverket.

– Det som vi just nu håller på att titta på är om vi ska fortsätta använda oss av tillfälligt uppehållstillstånd eller om det enbart ska bli ett permanent uppehållstillstånd. Situationen i Syrien är fortsatt väldigt, väldigt svår och vi kan i dagens läge inte se att det skulle kunna ske någon snar förbättring av läget. Och med den bakgrunden så har vi anledning att överväga om vi istället enbart ska bevilja permanenta uppehållstillstånd.

Beslutet om detta väntas inom en snar framtid, säger Fredrik Bengtsson. Han kan inte säga exakt när, men säger att det blir framåt hösten. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".