RFSL vill att Migrationsdomstolen ska få tydligare riktlinjer. Foto: Malin Hoelstad/Scanpix.

Praxis saknas för hbt-flyktingar

3:48 min

Många homo, bi och transpersoner som flytt till Sverige nekas asyl, trots att de riskerar hårda straff i hemlandet. Nu vill RFSL att Migrationsdomstolens riktlinjer ska blir tydligare. Juristen Aino Gröndahl säger att bedömningarna som görs i dag är inkonsekventa och rättsosäkra.

– Vi ser lika fall där omständigheterna ser i princip identiska ut som bedöms väldigt olika, där en person får avslag och den andra får permanent uppehållstillstånd, säger Juristen Aino Gröndahl som arbetar på RFSL med asylfrågor och som offentligt biträde åt asylsökande hbtq-personer.

Hon säger att hon ofta stöter på situationer där en klient avvisas på grund av att personens trovärdighet ifrågasätts, att man helt enkelt inte tror på vissa detaljer som personen berättar. Hon berättar om en man från Uganda, ett land där homosexualitet är olagligt, som hade flytt till Sverige efter att ha varit fängslad och efterlyst i ugandisk media.

– Det kunde han själv bevisa eftersom han tagit med den tidningsartikel där hans namn och bild var publicerade. Men han fick avslag och det baserade man på att de inte tyckte han var trovärdig. Man ifrågasatte varken hans sexuella läggning eller det han varit utsatt för, han inte visste efternamnet på en person som han hade bott tillsammans med. Men i Uganda kan man ha flera olika namn och det är dessutom vanligt att just hbt-personer inte berättar sådana saker eftersom man är livrädd för att bli utsatt för någonting. Det är en sådan omständighet som jag menar är helt irrelevant för huruvida han kommer bli utsatt för något eller inte, säger Aino Gröndahl.

2006 tillkom en ny utlänningslag, men hittills har inget fall prövats i Migrationsöverdomstolen om hur lagen ska tolkas när det gäller sexuell läggning som asylskäl. Nu vill RFSL att lagen ses över och att riktlinjerna för landets Migrationsdomstolar blir tydligare.

Men Anita Linder, kammarrättsråd vid Migrationsöverdomstolen, håller inte med om den bild som RFSL ger om att Migrationsdomstolarna skulle haka upp sig på onödiga detaljer. Hon säger också att det är svårt att göra ett generellt uttalande, eftersom det ofta handlar om att bedöma om den asylsökande är homosexuell eller inte.

– Vi vill inte uttala oss om hur man ska bedöma en persons trovärdighet utan det måste alltid prövas i det individuella fallet. Det vi har sagt att vi ska försöka göra är att hitta ett bra mål som vi kan uttala oss om och se hur man ska se på behovet av skydd, säger Anita Linder.

Att det ännu inte finns någon praxis när det gäller sexuell läggning som asylskäl tror Anita Linder kan bero på att lagarna vad gäller homosexualitet har i många länder blivit strängare på senare tid.

– Den här typen av mål har ju inte varit så vanliga förrän nu det senaste ett, två åren då de har ökat väldigt kraftigt. Det är ju möjligt att problemet blivit större eftersom att det i vissa länder har blivit en mycket hårdare situation för homosexuella. Det kan ju göra att de här målen blir vanligare och att vi då förhoppningsvis snart kan hitta ett mål att uttala sig kring, säger hon.

De som skickas tillbaka till sina hemländer går en otrygg framtid till mötes. I Nigeria exempelvis antogs nyligen en lag som ger 14 år fängelse för de som ingår samkönat äktenskap. Aino Gröndahl som arbetar som offentligt biträde åt asylsökande hbtq-personer berättar.

– Ytterst så riskerar de dödsstraff, både av staten och av privatpersoner. Alla de personerna som vi möter har tidigare utsatts för något. Det handlar om tortyr, misshandel, att bli utesluten från sin familj eller bli fängslad och så vidare. Så det är uppenbart att det kommer att fortsätta och det finns även en större risk för det om personen blir utvisad, säger Aino Gröndahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista