1 av 2
Bulgariska bärplockare nära Mehedeby i norra Uppland.Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX.
2 av 2
Bulgariska bärplockare tar en paus.Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX.

"Skydda allemansrätten" kräver riksdagsman (C)

4:15 min

Förbjud den kommersiella verksamheten av bärplockning på de svenska skogarna och stärk allemansrätten. Det tycker Staffan Danielsson, riksdagsledamot för Centerpartiet. Efter flera års konflikter mellan bärplockarna, deras uppdragsgivare och markägarna i bakgrunden, vill han starta en debatt om frågan.

– Jag vill ha kvar allemansrätten i sin grundläggande form. Men för att kunna slå vakt om allemansrätten så är det viktigt att ta tag i och förebygga problem. Och därför tycker jag att man bör titta över allemansrätten, vad den ger för möjligheter men också vad den har för begränsningar. Det tycker jag man ska utreda om man inte respekterar allemansrätten, säger Staffan Danielsson.

Bärplockningssäsongen har börjat på flera ställen och sträcker sig 50-60 dagar framåt. Och markägarna i mellan- och norra Sverige är oroade över de människor som kommer från andra EU-länder för att plocka bär, upprättar läger för dussintals personer under en längre period samt skräpar ner och skadar skogens känsliga miljö, enligt Staffan Danielsson.

– Där måste polisen kunna få möjligheten att omedelbart avhysa människor som upprättar sådana läger. Idag tar det alldeles för lång tid och på nåt märkligt sätt så måste man blanda in Kronofogden och identifiering av personer och det kostar dessutom den drabbade markägaren rätt stora pengar, säger Staffan Danielsson.

Enligt Kronofogdens regelverk får en markägare ansöka om att omedelbart avhysa de personer som har ockuperat dennes mark utan tillstånd. Men man bör skaffa fram varje individs personuppgifter. Då kan polisen avhysa personerna på en dag. Men denna hjälp är inte gratis, det kostar 600 kronor per avhyst person. Att vräka till exempel 50 bärplockare skulle då kosta markägaren 30 000 kronor, enligt Danielsson.

Därför har många desperata markägare spärrat av sina skogsvägar eller lagt stora stenar mitt på vägen för att stoppa motorfordon från EU-medborgare som vill köra in i deras skog och vill upprätta läger.

Allemansrätten nämns redan på 1200-talet i de så kallade Landskapslagarna. Den är en lång tradition att låta folk campa för att bada, plocka bär eller blommor och många andra aktiviteter. Det har varit en rätt som ingen hade tänkt att den skulle börja diskuteras i sin nuvarande form . Men efterfrågan på bär i Sverige och i utlandet ökar. Då finns det alltid billig arbetskraft som är redo att jobba hårt för en slant. Den ökande kommersialiseringen har förändrat spelreglerna, säger Staffan Danielsson.

– För att kunna behålla allemansrätten, så är det oerhört viktig att dess skyldigheter också respekteras av alla som utnyttjar den. Och att alltså polisen kan se till att allemansrätten respekteras genom att snabbt agera när något markägare anmäler att här fungerar det inte, säger han.

Drygt 5 200 thailändska bärplockare har kommit till Sverige i år med ett avtal som ger dem en minimiinkomst och ordnat boende. Borde man också erbjuda ett avtal till andra EU-medborgare som thailändare får för att situationen ska bli mindre spänd mellan markägarna och bärplockare?

– Ja, det tycker jag är en mycket intressant tanke, och det kan man ju diskutera om inte man i första hand borde sträva efter som bäruppköpare, att erbjuda EU-medborgare den här möjligheten innan man går till andra världsdelar. Det tycker jag är ett intressant spår att fundera kring, alltså. Jag vill ha ordnade former, säger Staffan Danielsson.

Men hittills har han känt sig ganska ensam i den politiska arenan. Han har motionerat i riksdagen för att regeringen ska utreda frågan, men svaret blev inte det som han hoppades på. Det var ett samlat utskott som inte tog upp frågan för en diskussion. Man han ger sig inte.

– Jag kommer att fortsätta opinionsbildningen inom både mitt parti och andra partier. För jag tycker att det här verkligen behöver genomlysas ordentligt, säger Staffan Danielsson, riksdagsledamot för Centerpartiet.

Bärplockarstatistik

2013:

Totalt antal inkomna ansökningar: 6509
Totalt antal avgjorda ärenden: 5258
Totalt antal beviljade ärenden hittills: 6198
Totalt antal avslagna ärenden: 311

Hela året 2012:

Totalt antal inkomna ansökningar: 5807
Varav beviljade: 5762
Länder: Thailand

Notera att för arbetstagare från länder utanför EU krävs ett arbetstillstånd för att komma till Sverige. Ska personen arbeta i Sverige längre än tre månader behövs även ett uppehållstillstånd.

Reglerna för bärplockare gäller inte EU-medborgare. De omfattas av den fria rörligheten inom EU och behöver därför inte något uppehålls- eller arbetstillstånd.

Det innebär att Migrationsverket inte kan kontrollera anställningsvillkoren för de bärplockare som kommer från EU-länder.

EU-medborgare har rätt att vistas och arbeta i Sverige i upp till tre månader utan att registrera sin uppehållsrätt.

Källa: Migrationsverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista