Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Nya A-kasseregler skärper krav på arbetslösa

3:02 min

Den 1 september genomförs stora reformer i a-kassan. Bland annat måste arbetslösa från och med då lämna in en aktivitetsrapport till Arbetsförmedlingen varje månad. Nyheten är också att detta kommer att göras digitalt.

– Redan idag eller tidigare har vi haft  en överenskommelse med varje sökande om vilken typ av jobb de ska söka och vilka aktiviteter som de ska delta i hos oss eller på egen hand. Och sedan följer vi upp det här vid nästa besök eller nästa kontakt med den arbetssökande. Men det är mycket effektivare om vi får in det här underlaget digitalt som vi nu har möjlighet att få, säger Göran Åhman som ansvarar för införandet av aktivitetsrapporter på Arbetsförmedlingen.

Sammanfattat betyder det att det som den arbetssökande tidigare redovisat muntligt vid varje besök på Arbetsförmedlingen nu kommer att webbrapporteras och då månadsvis från och med oktober i år. På Arbetsförmedlingen ser man fram emot det och betonar fördelarna. Varför har man inte då genomfört det redan tidigare?

– Där har det varit juridiska hinder tidigare  -  det fanns begränsningar i vilken typ av information vi kan få via webben. Och därför har vi fått göra det i samband med kontakten med den sökande. Vi fick ställa sådana frågor: vilka jobb har du sökt sista tiden och vad har du för övrigt gjort, hur har det gått osv…Nu kan vi få det in i de allra flesta fall via webben. 

Aktivitetsrapport är som sagt en webbaserad rapport men den kommer självklart att kunna ges även på annat sätt och för de som behöver det, även muntligt, meddelar Arbetsförmedlingen. Den kommer att förbättra vårt arbete, säger Göran Åhman, projektledare på Arbetsförmedlingen.

– Dels så får vi in underlaget innan samtalet och kan tänka genom och förbereda oss inför kontakten med den sökande. Och sedan kan vi ägna tiden mer åt en mer framåtsyftande diskussion istället för att ägna tid åt att ställa frågor om vad som har hänt bakåt en månad för att det vet vi redan. Utan vi kan ägna tid åt det hur vi ska göra framåt istället.  

Den andra stora förändringen handlar om sanktionssystemet. Det blir fler sanktioner men de blir mildare. Idag kan bestraffningen för den som inte söker jobb tillräckligt aktivt eller uteblir från anställningsintervjuer bli en sänkning av a-kassan med 25 procent under 45 ersättningsdagar. Det nya är att man inför en varning och att sanktionerna därefter trappas upp successivt om den arbetssökande även då inte följer reglerna. Först efter att ersättningsnivån sänkts fem gånger förlorar man ersättningsrätten helt.

Reformen beräknas öka antalet ärenden hos a-kassorna med uppemot 160 000 stycken om året. Därför har de anställt ca 150 nya handläggare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista