Lägerområdet där bulgarerna lever under knappa förhållanden. Foto: Pernilla Wahlman.

Mindre antal bärplockare i Tierp och Mehedeby

2:24 min

Det stora antal bulgariska bärplockare som man väntade sig skulle komma till Sverige från EU verkar ha minskat ordentligt i år. Åtminstone i Uppsala län som i fjol hade hundratals bärplockare som upprättade läger och ofta kom i konflikt med markägarna. Men hittills har inte så många kommit till skogarna i Mehedeby eller i Tierp, rapporterar polisen.

– Ja, om man jämför med förra året så har vi betydligt färre individer som har dykt upp här i skogarna för att plocka bär. Det kanske rör sig om en tiondel jämfört med förra året, säger Mattias Bredberg, polisman.

Enligt Bredberg kan den minskade trenden vara resultatet av ett samarbete mellan olika svenska myndigheter och de ambassader som har informerat utförligt i hemländerna om bland annat protester och konflikter mellan markägare och bärplockare. Han tilläger att polisen i Tierp inte har haft den typ av problem som man hade förra året, till exempel med obetalda löner och försvunna arbetsgivare.

Däremot finns det markägare som fortfarande klagar eftersom de har upptäckt att bärplockare har upprättat läger i deras skog, säger Mattias Bredberg.

– Det har varit incidenter med markägare som inte uppskattar att de har folk som bor på deras marker, som inte respekterar den här endygnsregeln som är i allemansrätten, säger Mattias Bredberg.

Nära Tierp har en grupp bärplockare campat hos en markägare som fortfarande inte har reagerat på deras tillvaro. Zlatko ifrån Bulgarien är en av bärplockarna. Han förstår att markägarna kan bli arga:

- Det är normalt att markägarna blir arga när de övernattar eller plockar bär på deras mark. Vissa kommer och skriker och då brukar vi bara gå vidare, säger han.

Han säger också att det inte har hänt ofta men att de lämnar platsen om markägaren kräver det.

En annan bärplockare från Bulgarien är Svetanka som säger att gruppen jobbar på egna villkor utan någon arbetsgivare som betalar deras löner.

Och den unga tjejen Irina kommer ihåg vad som hände förra året när situationen var ohållbar för henne och andra bärplockare:

– Förra året sa Sverige att de skulle hjälpa oss. Men det som hände ändå var att de skicka oss tillbaka till Bulgarien, säger Irina, som tillsammans med sin familj forfarande hoppas på en bra bärsäsong i den svenska skogen.

.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista