Domino Kai. Foto: C. Olsson / SCANPIX

"Zigenarnattens" offer hedras i Stockholm

2:16 min

Imorgon fredag den 2:a augusti hålls för fjärde året i rad i Stockholm på Raoul Wallenbergs torg, en ceremoni för att hedra minnet av de ca 3000 romer som blev mördade i gaskamrarna natten mellan den 2:a och 3:e augusti 1944 i Auschwitz.

– Vi gör denna minnesceremoni för att hedra offren, anhöriga och överlevande från förintelsens ohyggligheter. För att minnas den så ofta bortglömda romska delen av förintelsen som man tar upp alldeles för lite, säger Domino Kai, arrangören bakom morgondagens minnesceremonin.

Operationen "Zigenarnatten", som natten mellan den 2:a och3:e augusti kallas, leddes av Otto Moll som hade kommandot i SS under den tiden. Och det är han som gav den detta namn.

Vid minnesceremoni som för fjärde året hålls i Stockholm nu på fredag, kommer i år integrationsminister Erik Ullenhag att delta och sedan kommer det även att vara ljuständning med en tyst minut.  Domino Kai berättar varför han arrangerar denna minnesceremoni.

– I och med att samhället inte lyfter upp de här frågorna så måste vi själva göra det för vi ser ju tendenserna idag, vi lär ju oss inte av historien utan den håller ju på att upprepas igen. Vi ser ju högervindarna komma igen även här i Sverige och i Europa ser vi ju rena nationella garden som sitter med i makten som går från ord till handling när det gäller minoriteter.

Tillsammans med judar, kommunister och andra påstådda säkerhetsrisker upplevde romer folkmord och trakasserier runt om i Europa. Under andra världskriget i polska Lódź stängdes de till ex in i ghettot tillsammans med judarna, SS mordkommandon massavrättade de i den ockuperade delen av dåvarande Sovjet, och i dödslägret Auschwitz upprättade lägerförvaltningen en särskild "zigenaravdelning".

Som mest hölls där cirka 20 000 romska fångar från nästan hela Europa. Natten mellan den 2 och 3 augusti l944 likviderades alla romer som fanns där kvar. Ingen vet exakt hur många, men historieforskarna talar om 3 000.  Man vet inte heller hur många europeiska romer miste livet under andra världskriget. Det saknas källmaterial och pålitliga siffror.

Men det som inte saknas är minnen, menar Domino Kai och att hedra romska offer handlar om att vara mån om sin historia och sina rättigheter.

– Vi måste stå upp för våra rättigheter och det är inte lätt alla gånger men det här är ett försök.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista