RFSL-organisationer drabbas ofta av hatbrott. Foto: Ida Eklund / SCANPIX.

Antalet anmälningar av hatbrott ökar i Malmö

"Det är få gärningsmän som erkänner "
4:08 min

Antalet anmälningar om hatbrott har ökat igen i Malmö, men polisen ser att anmälningarna snarare är ett uttryck för ett ökat förtroende för dem. Polisen i Malmö utreder nu fem fall av hatbrott som snart kan leda till åtal och fällande domar.

– Det är dels mot den judiska gruppen. Vi har fall mot hbt-sidan och fall som klassificeras som främlingsfientlighet, säger Thomas Bull som är kriminalkommissarie och chef för hatbrottsgruppen hos polisen i Malmö.

Katrin Stjernfeldt Jammeh är socialdemokratiskt kommunalråd i Malmö sedan den 1 juli och hoppas mycket på de fall som nu kan gå till åtal.

– Det här är naturligtvis väldigt välkommet. Det har blivit en stor fråga och den är viktig. Sen handlar det naturligtvis också om att när polisen har gjort sitt arbete, så måste resten av rättsväsendet ha motsvarande satsning och motsvarande beredskap att driva frågorna vidare så att vi ser att det blir fällande domar i de fall där det ska vara fällande domar.

Att tidigare anmälningar om hatbrott inte lett till fällande domar beror till stor del på svårigheten att bevisa uppsåt och motiv hos gärningsmännen, säger Thomas Bull men också svårigheten att finna gärningsmännen.

– Låt säga att många ärenden har rubriceringen förolämpning eller ofredande. Okända gärningsmän har attackerat målsägaren och sedan har de försvunnit, eller att kränkningen skett via till exempel en dator. Den andra svårigheten för att åtala och få en fällande dom är att hatbrott handlar om motivbild. Olaga hot eller misshandel kan man utreda, problemet är att få fram motivbilden. Det innebär att när vi förhör en gärningsman måste vi kunna bevisa hur denne tänkte vid brottet, det vill säga att han gjorde detta till exempel för att kränka någon för sin hudfärg eller tro.

– Det är få gärningsmän som erkänner motivet medan de kan erkänna misshandeln, men hur han tänkte vid tillfället och varför är svårare att få. Kan vi inte bevisa det här kan vi inte få fram det i rätten heller.

Polisen i Malmö har efter kritik om att anmälningar om hatbrott inte leder någonstans prioriterat dessa och också utbildat poliserna i yttre tjänst att uppmärksamma handlingar som kan ligga till grund för hatbrott.

Att antalet anmälningar på senare tid ökat igen tror Thomas Bull på Malmöpolisen beror på ett ökat förtroende för polisen bland utsatta grupper och att vi kan få se fällande domar framöver.

– Ja, min förhoppning är att de har fått ökat förtroende för polisen. Vi jobbar väldigt aktivt och medvetet sedan ett halvår tillbaka med olika grupperingar som RFSL till exempel, vad gäller hbt-sidan, och med judiska församlingen och afrikanska gruppen.

Bilden av Malmö har tagit skada av också internationella mediers rapportering om hatbrott och ett otryggt Malmö. Hur är stämningen idag? Känns Malmö fortfarande otryggt för de grupper som blivit utsatta tidigare? Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunalråd i Malmö, säger att det är en motstridig bild av staden som framkommer.

– För samtidigt vittnar väldigt många om att man trivs i Malmö och får vara precis som man är. Här finns en öppenhet och en tolerans. Och samtidigt vittnar människor om att man blir utsatt för de här hatbrotten. Här finns en dubbelhet som man måste ta fasta på. Jag upplever att vi fått igång en större diskussion och debatt som gör att folk markerar. Jag tro också att det ökar benägenheten att anmäla vilket är bra, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunalråd i Malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".