Många föräldrar känner sig stressade. Att dessutom vara ensamstående innebär dubbelt ansvar, menar organisationen Sveriges Makalösa föräldrar. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Svenska föräldrar mest stressade i Europa

3:59 min

Svenska föräldrar har högre förväntningar och är mer stressade att få ihop familjelivet med arbete än andra föräldrar i Europa, visar ny forskning. För den som är ensamförälder är bördan dubbel, och det är inte alltid som förståelsen från samhälle finns. Ensamstående pappan Hanns Boris i Jönköping är en av de som känner stress.

– Det är ju som ett pussel som man hela tiden ska lägga. Man måste jobba och sen ska det lagas mat. Killen ska ha sina aktiviteter och kompisar. Man vill hela tiden ligga steget före. Vissa dagar är det planerat på minuten för att få in grejerna. Andra dagar yttrar sig stressen i att man behöver vila och då planerar man in att man ska ta det lugnt och då blir det en stress över det också, säger Hanns Boris som bor i Jönköping och är pappa till en 8-årig pojke.

Han har varit ensamstående i 5 år och säger att han känner sig ofta stressad. En studie som gjorts i åtta europeisk länder under tio års tid, visar att svenska föräldrar tillhör de i Europa som tycker det är svårast att balansera barn och jobb. Detta trots att vi har en i jämförelse generös föräldraförsäkring och tillgång till både dagis och fritids.

Enligt studien kan en förklaring vara att det i Sverige finns högre förväntningar än i de andra länderna. Du ska göra karriär och vara framgångsrik på jobbet. Och dessutom laga bra mat, göra läxor med barnen och ha ett vackert och välstädat hem. En ekvation som är svår att få att gå ihop, inte mist om du är ensamstående, säger Hanns Boris.

– Just det här med att laga bra mat istället för att man bara tar och köper färdiga köttbullar och kastar de i stekpannan och så är maten färdig på 20 minuter. Jag har i alla fall vänner som har påpekat att det är mycket bättre om du tar och lagar maten från grunden. Visst, det tar kanske en halvtimme till, men den halvtimmen är så värdefull. Det kan vara den halvtimmen som jag kan hjälpa honom med läxorna eller ta honom till en fritidsaktivitet. Det är väldigt tight, säger han.

Ensamföräldrar är en socialt och ekonomiskt utsatt grupp och om man ska få allt att fungera så är arbetsgivarens förståelse viktig, säger Sophia Lövgren som är generalsekreterare för organisationen Sveriges Makalösa föräldrar. Men undersökningar som de har gjort visar att det är långt ifrån alla som får det stödet. Det kan handla om ifrågasättande kommentarer när föräldern behöver vara hemma med sjukt barn eller att tvingas välja mellan föräldraledighet och ett bättre jobb.

– Arbetsgivaren sa att "blir du föräldraledig nu när vi har såhär mycket att göra så kan du glömma att få det där nya bättre jobbet". Vi vill ju att det ska gå att göra något åt det här. Att dåliga arbetsgivare ska betala för det och över lag utbilda sig i vikten av att verkligen uppmuntra att främst papporna tar ett ökat föräldraansvar, för de gör de inte i dag, säger Sophia Lövgren.

Men det behövs också en politisk förändring, menar Sophia Lövgren. Båda föräldrarnas delaktighet är viktig och därför vill Sveriges Makalösa föräldrar införa delad föräldraledighet.

– Det innebär att oavsett om man har separerat eller inte så ska man ta sin del av ansvaret för sitt barn och det vet vi måste börja från grunden när barnet är litet för att ansvaret ska växa naturligt ju äldre barnet blir, säger hon.

Ensamföräldern Hanns Boris vill också se förändringar. Efter att barnet fyllt 8 år är det inte längre möjligt att ta ut föräldraledighet. Det innebär för hans del att han inte längre kan ta föräldraledigt för att exempelvis vara hemma under skolloven eller för att följa sonen till fritidsaktiviteter och det skulle han vilja ändra på.

– Om man förlängde möjligheten att ta ut föräldradagar tills barnet är 12 år och kan klara sig själv på ett helt annat sätt. Kan ta sig själv till fritidsaktiviterer eller värma på mat när han eller hon kommer hem från skolan. Det ser jag som en lösning, säger Hanns Boris.

 

Fakta stressade föräldrar

  • Bakgrunden till studien, som är finansierad av EU, var det låga barnafödandet i Europa.
  • Närmare 300 föräldrar har intervjuats i bland annat Frankrike, Nederländerna, Norge, Slovenien, Portugal och Storbritannien.
  • Sveriges Makalösa Föräldrar arbetar politiskt med att synliggöra ensamföräldrar. De arrangerar också aktiviteter och läger för föräldrarna och deras barn.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista