John Bauers märke försvinner från gymnasieskolorna. Foto Jonas Ekströmer / SCANPIX.

Nya huvudmän för nedlagda JB gymnasieskolor

3:03 min

Skolinspektionen har godkänt nya huvudmän för de flesta gymnasieskolor som JB Education lade ner efter konkurs förra våren. Efter en noggrann granskning och kontroll har Skolmyndigheten tagit ställning till samtliga ansökningar rörande företagets tidigare skolor. Men hur pass noggrann?

– Det har varit väldigt viktigt för oss på inspektionen att kunna göra en så noggrann granskning som det bara går för att de här nya huvudmännen inte ska hamna i samma situation som JB har gjort, det vill säga gå i konkurs. Och att eleverna drabbas ånyo av den problematik som man har haft, säger Andreas Spång, Skolinspektionens enhetschef för tillståndsprövning.

Det gäller 31 gymnasieskolor på olika orter i landet. Den omfattande kontrollen innebär att man tittar på den sökandes planer för den pedagogiska verksamheten, ekonomiska förutsättningar, lokaler och elevernas vilja att gå kvar på skolan. Skolinspektionen granskar också ansökan utifrån kända förhållanden på den skola som är aktuell. Om skolan haft få elever behöver den som ansöker visa hur man ska komma till rätta med det.

– En grundläggande aspekt för att få ekonomi i ett skolföretag är att man får elever till verksamheten. Så vi har granskat noggrant att man kommer att få elever redan nu till skolstart i augusti hos de nya huvudmännen, säger Andreas Spång.

De konkursdrabbade skolorna påverkades av två saker, säger Andreas Spång. Å ena sidan finns det flera aktörer i branschen och den andra och viktigare är de krympande elevkullarna bland gymnasieelever, enligt honom. För att det ekonomiskt ska gå ihop har flera av dessa företag tagit bort en del program för att krympa verksamheten och då blir det lättare att ekonomin kan gå ihop, säger Andreas Spång. Men det kan få konsekvenser för en del elever.

– Exakt, på de orter där huvudmannen inte tagit över alla program då har dessa program lagts ner och då behöver de som gick JB i våras söka sig till antingen en kommunal skola eller en annan fristående skola.

Skolinspektionen har inte fått några ansökningar från huvudmän som inte godkänts. Däremot finns det tre ansökningar där de intresserade drog tillbaka sina ansökningar innan beslutet hade tagits. Det gäller de gamla JB-gymnasierna i Halmstad, Jönköping och i Mölndal.

Men finns det garantier för att dessa nya huvudmän som ska ta över inför skolstarten inte kommer att hamna i samma situation som JB och andra företag som pga deras ekonomiska kris fick lägga ner sin verksamhet?

– Som sagt, vi har gjort en djupgående utredning kring de här nya huvudmännen. Samtidigt så finns inget beslut som vi fattar som kan garantera att det i framtiden inte kommer att finnas brister i verksamheten eller att huvudmannen går i konkurs. Men vi har gjort så mycket vi kan i det här läget för att garantera att den situationen inte ska uppkomma, säger Andreas Spång, Skolinspektionens enhetschef för tillståndsprövning.

Här kan man läsa listan över gymnasieskolor som Skolinspektionen har godkänt:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista