Foto: Sveriges Radio

Krångligt stoppa försäljning av personuppgifter

3:17 min

Många svenska myndigheter säljer uppgifter om medborgarna med stöd av offentlighetsprincipen. Alla medborgare finns i en rad register som Skatteverket, Transportstyrelsen och CSN för att nämna några av de större. Att uppgifterna kan säljas är en överraskning för många.

– Ja, det verkar så på de många reaktioner jag fått från medborgare som hör av sig och menar att det här är för dem något alldeles okänt. Den andra frågan som uppkommit är hur man som konsument och medborgare kan påverka sin situation och vilka uppgifter som säljs vidare, säger Nina Lundström (FP), vice ordförande i riksdagens civilutskott.

Man kan som individ stoppa myndigheter från att lämna ut uppgifter och till exempel sälja dem till marknadsföringsföretag, säger Nina Lundström.

– Ett sådant konkret råd är att gå in på Skatteverkets hemsida. Där finns en avdelning som heter Spar och där kan man spärra sina uppgifter.

Genom att spärra i Sparregistret kan man slippa många direktreklamserbjudanden. Man det finns många andra myndigheter som också säljer uppgifter om till exempel bilägande och fastigheter. Någon central myndighet att vända sig till finns inte för att stoppa all informationsspridning, säger Cecilia Bergman, jurist på Datainspektionen, utan det är ett ganska mödosamt arbete som väntar den enskilde medborgaren.

– Som enskild person måste man vara aktiv själv som det ser ut i dag. Jag skulle råda att man ringer till respektive myndighet och meddela att man motsätter sig att myndigheten lämnar ut personuppgifterna. Sen kan man också anmäla till Nixregistret till exempel, där man kan spärra sig från direktreklam.

Men det finns ju flera hundra myndigheter. Hur ska man som medborgare veta i vilka register man finns och i vilka man inte finns?

– Varje myndighet, och bolag för den delen, är skyldig att informera  personen om vilka uppgifter som den myndigheten eller bolaget behandlar. Man är också skyldig ett  informera om vad man använder personuppgifterna till. Så man måste kontakta  de här myndigheterna och bolagen för att få den här informationen.

Man kan inte skicka den här frågan till någon annan myndighet som centralt kan lämna ut i vilka register som jag som medborgare finns?

– Nej det kan man inte, säger Cecilia Bergman, jurist på Datainspektionen.

Krångligt och omständligt med andra ord. Vad kan politikerna göra för att underlätta? Nina Lundström, vice ordförande i riksdagens civilutskott igen.

– Det vi kan göra från utskottets och riksdagens sida är att se över hur den här balansen ser ut och i så fall förstärka konsumenternas skydd. Det är också en fråga om vilket uppdrag myndigheterna har, och det är regeringen som ansvarar för vilka uppdrag man ger till myndigheterna  genom de regleringsbrev som fastställs årligen, säger Nina Lundström, folkpartist och vice ordförande i riksdagens civilutskott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista