Två partiledare som båda haft positiv effekt på väljarsympatierna. Återstår att se om det håller i sig när det är dags för riksdagsval nästa höst. Fredrik Reinfeldt (M) till vänster, och Stefan Löfven (S). Foto: Scanpix. Montage: SR.

Partiledare viktigare för valutgången än man trott

5:02 min

Det är dags för partiledarna att hålla sina sommartal. Först ut är Jan Björklund (FP) på söndag. Enligt forskningen är det partier som vinner val i Sverige, inte partiledare. Men i takt med att partilojaliteten minskar så kan partiledarna spela en allt större roll för väljarnas partival. För den tidigare S-ledaren Mona Sahlin var partiledaren helt avgörande när hon blev politiskt engagerad.

– För mig var det verkligen så, att jag gick med i Olof Palme. Jag var tonåring som var oerhört upprörd över kriget i Vietnam. Jag såg en person som var precis lika upprörd som jag, jag gick med i honom. Och sedan blev jag socialdemokrat efter några år, säger Mona Sahlin, tidigare partiledare i Socialdemokraterna.

Men trots allt tal om Schyman-effekt, Reinfeldt-effekt och Löfven-effekt så är det en myt att partiledarna skulle betyda särskilt mycket för hur väljarna röstar. Särskilt i proportionerliga valsystem – som det svenska – med starka partier, har det inte gått att visa att partiledarna spelar någon viktig roll.

På opinionsinstitutet Demoskop gör man återkommande undersökningar om väljarnas förtroende för partiledarna, och vd:n Anders Lindholm tror att partiledarfrågan trots allt spelar en större roll än vad forskningen visar.

– Det är klart att vi tror alltjämt att man litegrann underskattar betydelsen av partiledare. Framför allt det här att fundamentet för alla partier har blivit mindre. Fundamentet i meningen väljare som alltid gör på samma sätt, baserat på identitet och vana. Om de är färre, då är partiledarfrågan en av de frågor som växer i betydelse, säger Anders Lindholm på Demoskop.

I en tid när partilojaliteten minskar, så blir det alltså andra faktorer – bland annat partiledarna då – som ökar i betydelse, enligt Anders Lindholm. Men även historiskt finns det gott om exempel på hur partiledare både dragit sina partier med sig uppåt och nedåt.

Förre S-ledaren Håkan Juholts problem, med en bostadsersättningsaffär och med en del märkliga uttalanden, fick stödet för partiet att störtdyka under vintern 2011/2012. Efter att Bengt Westerberg tillträtt som Folkpartiledare ökade partiet i valet 1985, från sex till över 14 procent – man talade om Westerbergeffekten. Samma sak med Gudrun Schyman, som under sina tio år som Vänsterpartiledare 1993-2003, förde upp partiet på nivåer man aldrig varit i närheten av, vare sig före eller efter.

Men hur mycket var det partiledarna som gjorde skillnaden, och hur mycket den nya politik som de kom att symbolisera? Under Schyman till exempel bröt Vänsterpartiet med kommunismen och fick en tydlig feministisk profil. Mot att det handlade om en renodlad Schyman-effekt talar också att hon inte lyckats upprepa succén som talesperson för Feministiskt Initiativ.

Och hur mycket är det Fredrik Reinfeldts person och hur mycket omstöpningen av partiet till "de nya Moderaterna" som ligger bakom förvandlingen från ett 20-procentsparti till ett 30-procentsparti? I fallet Fredrik Reinfeldt är det i alla fall tydligt att han är viktig för både Moderaterna och alliansen, säger Anders Lindholm på Demoskop.

– Partiledarfrågan lär nog vara viktig för alla partier. Men det är klart att Reinfeldts speciella position gör honom särskilt viktig. Om han skulle svikta - om Reinfeldt inte skulle vara bra och tappa mycket mark - då finns det mycket att förlora naturligtvis.

Och för Socialdemokraterna handlar det inte enbart om att kämpa mot Moderaterna och alliansen i valet 2014, utan också om att deras ledare Stefan Löfven ska kunna utmana Fredrik Reinfeldt som statsministerkandidat. Och därmed blir partiledarfrågan viktig i valet, säger Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg.

– Vad man tycker om partiledare anses ju ha rätt marginell betydelse för hur folk röstar till slut. Men partiledarfrågan är närbesläktad med frågor som har att göra med hur regeringsdugligt man tycker att ett parti är och hur bra ett parti är att hantera den ekonomiska politiken. Och det är frågor där den nuvarande regeringen fortfarande har övertag i väljarkåren. Så det där tittar de nog ganska noga på från Socialdemokraternas sida. Man kanske inte kan få ett övertag där, därför att den som har regerat i åtta år har det naturligt på något sätt, men man kan i alla fall närma sig, säger Ekots Tomas Ramberg.

Tidigare S-ledaren Mona Sahlin anser att partiledarna är betydelsefulla för hur valet 2014 går. Och hon lyfter fram tre av dem som extra viktiga.

– Det ena är ju förstås Fredrik Reinfeldt och Moderaterna. Han betyder enormt mycket för sitt parti. Och han står förstås som statsminister för hela alliansen. Så Stefan Löfven, som står som utmanare. Han är inte bara ledare för Socialdemokraterna, han ska också utmana om statsministerposten, och han är ny.  Den tredje är en väldigt populär person i sitt parti, men hatad av så många andra. Det är Jimmie Åkesson (SD), som också - som person - spelar en otroligt viktig roll för sitt parti. De tre partiledarna är avgörande för sina partier nästa val tror jag, säger Mona Sahlin, som var socialdemokratisk partiledare mellan 2007 och 2011.

Sommartalen 2013

Jan Björklund (FP): 11 augusti kl. 13, Dockpiren, Göteborg
Annie Lööf (C): 14 augusti kl. 12, Rosendals trädgård, Stockholm
Fredrik Reinfeldt (M): 17 augusti kl. 12, Strandvik, Gustavsberg, Värmdö
Jonas Sjöstedt (V): 18 augusti kl. 14, Gammlia, Umeå
Åsa Romson (MP): 22 augusti, Stockholm
Jimmie Åkesson (SD): 24 augusti, Sölvesborg
Stefan Löfven (S): 25 augusti, Vasaparken, Stockholm
Göran Hägglund (KD) håller inget sommartal

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista