Friidrotts-VM 2013 Banner
1 av 2
Friidrott, Michel Tornéusm Moa Hjelmer, Kim Amb, Abeba Aregawi.
2 av 2
Några av de nya svenska medaljhoppen: längdhopparen Michel Tornéus, löparen Moa Hjelmer, spjutkastaren Kim Amb, löparen Abeba Aregawi. Foto: Scanpix. Montage/SR.

Ny generation träder fram i friidrotts-VM

" Vi kommer att ta två medaljer"
4:59 min

På lördag börjar friidrotts-VM i Moskva. Drygt 20 svenskar deltar i mästerskapet och de flesta är redan på plats i Moskva. Stämningen i den svenska truppen är på topp, och hoppet om framgång har stärkts efter att många har gjort bra resultat i våras, berättar Bengt Skött, radiosportens utsända i Moskva.

– Stämningen är på topp. Vissa känner sig nog pressade av att lyckas väldigt väl här. För nu under sommaren så har förhoppningarna stigit i och med att många vaknat till och gjort väldig bra resultat och placerat sig nästan bland de tio tolv bästa i världen, säger Radiosportens Bengt Skött.

Världsmästerskapen i friidrott anordnas vartannat - ojämna - år och är efter OS den största inom sporten. Det allra första gemensamma mästerskap, det vill säga med alla grenar, hölls faktiskt först 1983 i Helsingfors. Innan dess hölls VM i de enskilda grenarna. Sverige har deltagit i alla mästerskap, med blandade resultat. Efter det allra första medaljlösa VM, så tog Patrik Sjöberg fyra år senare Sveriges första VM-guld i höjdhopp 1987 i Rom.

Efter det har det blivit totalt 14 medaljer för svenskarna. I mitten av 2000-talet, så mådde svensk friidrott som bäst och en guldgeneration trädde fram och skördade framgång efter framgång internationellt. Bästa resultatet  hittills, gjordes i friidrotts-VM 2003 i Paris då Sverige tog hem hela fem medaljer: två guld, ett silver och två brons.

Men i år då? Kommer Sverige att ta hem några medaljer från Moskva? Bengt Skött från radiosporten tippar:

– Två medaljer, och det skulle i så fall vara Abeba Aregawi på 1 500 meter. Och så om hon får till det i höjdhopp, Emma Green Tregaro, som är så erfaren och brukar lyckas i stora mästerskap.

Förutom de två som Bengt Skött nämner, finns det hopp om två medaljer till. Kim Amb i spjut och Michel Torneus i längdhopp är två heta namn för framtiden, men många experter tippar att de kan lyckas redan i år.

Men det största hoppet för Sverige att ta medalj är alltså enligt alla experter, Abeba Aregawi som springer 1 500 meter. Hon blev svensk medborgare 2012 och kommer ursprungligen från Etiopien. Radiosportens expertkommentator Bengt Skött säger att hon är en klar favorit.

– Hon tävlade för Sverige inomhus också i EM och tog guld där. Och hon har lyckats fantastisk bra i år i Diamond League under sommaren, så där har vi den absolut största medaljchansenm, säger han.

Parallellt med det sportliga diskussionerna har två stora debatter skuggat friidrotts-VM redan innan det dragit igång. Då VM i friidrott kommer att äga rum i Moskva i år, och även vinter-OS går av stapeln i Ryssland 2014, så höjs röster om att idrottsrörelsen måste lyfta frågan om hbt-personers rättigheter i Ryssland, där trakasserierna och våldet mot hbt-personer ökat till följd av en lagändring.

Den andra stora snackisen inför friidrotts-VM är alla nya avslöjanden om dopning inom sporten. Trots att nästan alla aktiva inom friidrotten kände till ryktena om fusket, så var överraskningen ändå total för den svenska truppen när stora namn avslöjades nyligen och stängdes av, berättar Bengt Skött från Moskva.

– Tyvärr är det väl ingen nyhet riktigt, men de tycker att det är förskräckligt att till exempel på avstånd se att hur det ser ut på 100 meter där amerikanen Tyson Gay blev avslöjad och försvann, och så också jamaicanen Asafa Powell, så att som friidrottsvän så har de varit förskräckta att sådana profiler också ertappats med dopning, säger Bengt Skött.

Friidrotts-VM börjar nu på lördag 10 augusti och pågår drygt en vecka till nästa söndag, den 18:e, men Bengt Skött har en klar favoritdag. Han uppmanar alla att inte missa vad som kan bli VM:s höjdpunkt, i alla fall ur ett svenskt perspektiv.

– Torsdag nästa vecka är väldigt bra kväll för då är det avgörande för t.ex. Abeba Aregawi och då sätter också Emma Green Tregaro igång med höjdhoppet, säger Bengt Skött, expertkommentator på Radiosporten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".