En kurdisk familj i norra Syriem, som är västra Kurdistan, har lastat sina ägodelar på en liten lastbil och lämnar sitt förstörda hem i staden Ras al-Ayn i februari 2013. Foto: AP Photo/Manu Brabo/Scanpix.

Oroliga unga kurder organiserar hjälp till Syrien

2:39 min

I går kväll på Stockholms Universitet samlades en grupp unga kurder som snabbt organiserat sig i för att diskutera hur man kan hjälpa de hårt drabbade kurdiska områdena i Syrien. Därifrån kommer bilder och rapporter på hur islamister mördar och våldtar civila kurder.

Från inbördeskriget i Syrien kommer rapporter om våldamma attacker mot kurder i de norra delarna av landet. Det är islamister med band till al-Qaida som mördat, våldtagit och attackerat civila i kurdiska byar i de norra delarna av landet.

Något som väcker starka känslor hos kurder i exil, och många uttrycker hård kritik mot omvärldens tystnad. Också här i Sverige. I går kväll på Stockholms Universitet samlades en grupp unga kurder som snabbt organiserat sig i sociala media för att diskutera hur man kan hjälpa de hårt drabbade kurdiska områdena i Syrien. En av dem är Evin Cetin.

– Vi ungdomar som samlats är partipolitiskt och religiöst obundna, vi försöker samla ihop pengar men framför allt medicin för att bidra till kurder i Syrien. Vi är väl medvetna om att hjälpen från olika biståndsorganisationer inte kommer fram. Vi har sporrats av att väldigt många andra gör grejer, vi ser organisationer som skickar ner ambulanser eller kläder. Och vi vill bidra med medicin, men även mjölkpulver till barnen som behöver det i de här katastrofområdena. Det känns väldigt bra att kunna göra nånting. Det dämpar också samvetet när man ser situationen i Kurdistan i Syrien idag, säger Evin Cetin.

Under den senaste tiden har islamister med band till al-Qaida mördat och attackerat civila i kurdiska byar i norra Syrien. Tusentals kurdiska flyktingar har tagit sig över den turkiska gränsen. Det talas om att 450 människor har mördats, och civila har kidnappats och byar har plundrats. Filmklipp som har spridits på nätet och i olika sociala medier visar fruktansvärda bilder från de kurdiska områden i norra Syrien. Man talar om etnisk utrensning på kurder i norra Syrien, som är västra Kurdistan, i flera städer: Tal Hasal, Tal Aran, Ras al-Ayn och Tal Ebyed.

Kurder i Sverige – och världen – följer med skräck och frustration vad som händer säger Necati Kanat som också var med på mötet i går.

– Det som händer i västra Kurdistan  – som är norra Syrien – är hemskt. Det berör mig djupt. Jag tänker på det varje dag, hur mina landsmän lider, och hur araber i islams namn kallblodigt mördar kurder, både barn och kvinnor. Vi har sett bilder där de tar fast civila kurder och bränner dem till döds. Det här är inte mänskligt, och det tillhör inte 2000-talet. Det påminner mig om det man läst om vad som hände i Europa på medeltiden. Det här måste man sätta stopp för och omvärlden måste agera, för det kurdiska folket är ensamt mot två parter, den syriska regimen och den så kallade fria syriska armén, säger Necati Kanat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista