Svenske kungen Carl XVI Gustaf på besök i Neutral Nations Supervisory Commission, NNSC:s, mötesrum i Panmunjom, Sydkorea i juni 2012. Foto: AP Photo/Jung Yeon-je, Pool/Scanpix.

Sverige "firar" sextio år som observatör i Korea

5:44 min

Sedan sommaren 1953 råder inte fred, men väl ett vapenstillestånd, mellan Nordkorea och Sydkorea. Sedan 60 år har en grupp svenska officerare uppdraget att övervaka vapenstilleståndet på den sydkoreanska sidan, men på den nordkoreanska sidan är svenskarna inte populära.

Efter vinterns många nordkoreanska provokationer med raketuppskjutningar och en kärnvapensprängning, så har läget återgått till den mer normala spänningsnivån, säger Anders Grenstad, chef för den svenska observatörsgruppen på telefon från Seoul.

– Ja, i media har den gått ned avsevärt, men däremot så har ju länderna inte kommit närmare varandra. Det gemensamma industrikomplexet Kaesong nära gränsen är fortfarande stängt. Spänningsnivån längs gränsen är ju likadan som den varit sedan 2010, säger han.

Det var då Nordkorea sänkte ett sydkoreansk örlogsfartyg och besköt  några omstridda öar.

Koreakonflikten har sitt ursprung i delningen av Korea efter andra världskriget och Nordkoreas försök att med kinesisk hjälp erövra republiken Sydkorea. Det slogs tillbaks av USA:s krigsmakt  som kunde agera utifrån ett FN-mandat. Det blev  ett blodigt krig under tre år med flera miljoner döda och som inte ledde till fred och återförening utan till det vapenstillestånd som alltjämt gäller.

En lång konflikt under 60 år som de ungefär lika länge pågående konflikterna mellan  Israel och Palestina och Indien och Pakistan. Ju äldre konflikterna blir desto svårare är det att lösa dem, säger Peter Wallensteen, professor och freds- och konfliktforskare vid Uppsala universitet. Omvärlden ser positivt på den svenska fredsinsatsen i Korea säger han:

– Den är  lokalt väldigt väl uppmärksammad och positiv. Sverige har haft en unik roll i och med att vi också har en diplomatisk representation i Pyongyang. Ett av de få västländer som har det. Det här var något som Göran Persson, när Sverige var ordförande i EU 2001, försökte använda sig av för att få igång en dialog och också ge EU en roll här, säger Peter Wallensteen.

Men någon dialog har ännu inte kommit igång länderna emellan.

Officerare från  neutrala Sverige och Schweiz har valts av parterna på sydsidan att svara för observationer och inspektioner i Sydkorea och  längs den demilitariserade  gränszonen. Man får inte ladda upp militärt så att det av motsidan kan uppfattas som en provokation eller krigsförberedelse.

För de fem svenska officerarna innebär det en hel del resor runt i Sydkorea, berättar Anders Grenstad, konteramiral och tidigare chef för marinbasen i Karlskrona. Han säger att sydsidan rättar sig efter era eventuella påpekanden och ifrågasättanden.

– Givetvis kan man göra saker som vi inte har en chans att se. Men befälhavaren för United Nations Command, en fyrstjärning amerikansk general, för honom är det otroligt viktigt att sydsidan håller det här vapenstilleståndet. Man vill inte ha ett krig. Allt han kan göra för att visa  en öppenhet här vill han använda, och där får vi stöd också genom att han berättar vad som sker. Han berättar när hans trupper eller koreanerna gör fel. Vi kan påpeka de här bitarna, så öppenheten de senaste åren har blivit bra mycket större än vad den var tidigare, säger Anders Grenstad.

Nordkorea har valt att sedan 1995 inte ha någon kontakt med de neutrala nationernas övervakningskommission NNSC, Neutral Nations Supervisionare Commission, där Sverige är en part. Hur ser då  Nordkorea på Sverige och det svenska 60-åriga FN-uppdraget? Vilken bild har Anders Grenstad?

– Nordkorea uppskattar landet Sverige och vad vi har gjort för Nordkorea och det finns ju också en nordkoreansk ambassadör i Sverige. Det finns bara fem svenskar som man tycker  djävligt illa om och det är vi fem som sitter i Panmunjom, därför att det där NNSC är bara en spökorganisation.

Så ni uppfattas inte som opartiska?

– Inte alls, inte alls, utan vi tillhör pudlarna till USA, säger han.

Det är nu dags för  höstens stora  militära övning på sydsidan. Kan vi vänta att den möts av nya reaktioner och provokationer från nordkoreansk håll?

– Ja, det har det gjort genom åren och framför allt har de triggats igång i samband med de sanktioner som FN genomförde i samband med raketuppskjutningen och kärnvapensprängningen. Efter att Kim Jung-un tillträdde så har retoriken blivit hårdare. Man använder internationell media mycket tuffare för att få fram sitt budskap och man är mycket mera hotfull mot USA än vad tidigare regimer varit, säger Anders Grenstad på plats i Seoul.

Konflikten ser ut att bestå. Hur bryta upp den? Peter Wallensteen, konflikt- och fredsforskare igen:

– Enda sättet att komma ur det är att bygga förtroendeskapande åtgärder  och kontakter i andra fält. Och sen på det viset hoppas att man skapar en annan dynamik, säger han.

Men positionerna i dag verkar fastlåsta. Sextio år av svensk närvaro, och kanske blir det en ny generation av svenska officerare som får resa till den 38:e breddgraden.

– Jag hoppas ju att man kommer att hitta en lösning. Man får inte glömma bort att Nordkorea har blivit allt mer isolerat. Det finns en stor spelare i det här och det är Kina. Bestämmer sig Kina för att  dra åt tumskruvarna lite mer så bör man kunna lösa upp den här konflikten, så jag hoppas att det åtminstone blir ett fredsavtal mellan två länder. Men just nu så ser det inte så ljust ut, säger konteramiral Anders Grenstad, chef för den svenska observatörsgruppen i Sydkorea.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista