Så här såg det ut när Asylstafetten passerade Linköping för lite drygt en vecka sedan. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio

Månadslång asylstafett närmar sig slutmålet

"Fantastiska männsikor har bjudit på sovplats och middag längs vägen"
2:12 min

För en månad sedan inleddes asylstafetten i Malmö. Sedan dess har ett 30-tal personer vandrat i riktning mot Stockholm – till stöd för en human flyktingpolitik. På fredag når stafetten sitt mål.

– Det finns fantastiska människor, organisationer, kyrkor som tar emot oss längs vägen. Som har försett oss med sovplats, bjudit oss på middagar och frukostar. Så det har inte varit några problem, vi har haft boende längs hela vägen, säger Ronbir Muhammed, student som gått hela vägen från Malmö.

När asylstafetten inleddes den 14 juli var det så många 300 personer som vandrade den första sträckan mellan Malmö och Lund. Sedan dess har antalet deltagare varierat, men kärngruppen – den som går hela vägen mellan Malmö och Stockholm – består av ungefär 30 personer. Och det är både asylsökande och andra, berättar Ronbir Muhammed, som själv kom till Sverige 2004 och som i dag pluggar kulturvetenskap på Linköpings universitet.

– De flesta av oss är unga tjejer och killar. Men det finns också gamla människor som har vandrat med oss i tre dagar eller två veckor, beroende på hur mycket de orkar. Det har också varit flera dagar när barn varit med och vandrat med oss. För min del så har jag jobbat med flyktingar i många år och vet hur illa det kan vara att vara papperslös i Sverige. Så jag vandrar i solidaritet med de flyktingar som vandrar med oss, säger Ronbir Muhammed.

Syftet har varit att uppmärksamma hur svårt många flyktingar har det i Sverige och Europa i dag, och i förlängningen att slå ett slag för en mer human flyktingpolitik. När stafetten når sitt mål på Medborgarplatsen i Stockholm på fredag har deltagarna vandrat 734 kilometer. Det är drygt två mil om dagen, men det aldrig har blivit tråkigt säger Ronbir Muhammed.

– Vi sjunger. Vi sjunger på alla möjliga språk, på kurdiska, på persiska, på svenska och engelska. Vi har meningsfulla diskussioner med varandra. Vi lär känna varandra, så det finns alltid någonting roligt och meningsfullt att göra, säger Ronbir Muhammed, deltagare i Asylstafetten, som alltså når Stockholm på fredag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".