Google tar levererar bland annat Folkpartiets e-post. Foto: Mark Lennihan / Scanpix.

Risk att riksdagens e-post övervakas utomlands

2:47 min

Flera av de svenska riksdagspartierna använder utländska e-postservrar. När tidningen TechWorld gick igenom de åtta riksdagspartiernas val av e-postsystem visade det sig att hälften av dem använde e-postservrar som fanns utanför Sveriges gränser, varav tre i USA.

– Att ha sina e-postservrar i utlandet innebär i praktiken att informationen passerar Sveriges gränser, vilket innebär att det kan bli uppsnappat av, inte bara underrättelsetjänster, utan också andra på sin väg fram och tillbaka, om det är så att man inte vidtagit några åtgärder för att skydda den kommunikationen. Men det är det inte så många som har, säger Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Stiftelsen för internetinfrastruktur, (.SE).

Det handlar inte bara om var e-postservrarna är placerade, utan också till exempel i vilken utsträckning kommunikationen krypteras, säger Anne-Marie Eklund Löwinder.

Frågan om övervakning på internet blev hett nyhetsstoff över hela världen, när den tidigare amerikanske säkerhetskonsulten Edward Snowden nyligen avslöjade att den amerikanska regeringen bedriver ett storskaligt underrättelsearbete på nätet. Han uppgav att företag som Microsoft, Yahoo, Google, Apple och Facebook ger myndigheterna direkt åtkomst till sina servrar.

Och överlag prioriteras inte säkerhetsfrågorna tillräckligt högt, säger Anne-Marie Eklund Löwinder. Förra året gick till exempel en våg av outsourcing av IT-tjänster genom de statliga bolagen. Alla borde bli bättre på att prioritera säkerhet, och inte bara gå efter pris och funktionalitet, enligt Eklund Löwinder:

– Riksdagspartierna är långtifrån ensamma. Vi gör en kartläggning utifrån olika kategorier som alla tillhör organisationer som vi bedömer har en viktig funktion i samhället. Som media, myndigheter, kommuner och landsting och så vidare. Och ganska många som väljer att outsourca sin e-posthantering, och välja aktörer i utlandet.

Varför gör man det?

– Men personliga bedömning av det är nog att det är en kostnadsfråga. Man är inte beredd att betala för säkerhet, säger Anne-Marie Eklund Löwinder.

Enligt tidningen TechWorld, som skriver om just IT-frågor, är Folkpartiet ett av de partier som har sin e-postserver i utlandet. Man anlitar Google som leverantör av e-posttjänster. Men till TT säger partiets gruppledare Johan Pehrson att frågan inte diskuterats i partiledningen, och han tror inte att det finns något stort intresse från en främmande makt att avlyssna Folkpartiet som organisation. Men Anne-Marie Eklund Löwinder tycker att riksdagspartierna borde tänka över det här en gång till.

– Ja, jag tycker i alla fall att man ska ta ett steg tillbaka och göra en ordentlig riksbedömning. Vad innebär det här? Vilket information brukar vi hantera? Vad innebär det om den här informationen kommer på avvägar, till exempel till underrättelsetjänster i andra länder? Och sedan får man agera utifrån det, säger Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Stiftelsen för internetinfrastruktur, (.SE).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista