Myndigheterna i Egypten talar nu om över 400 döda. Muslimska brödskapet hävdar att det handlar om så många som 4 500 döda. En man sörjer döda vid ett tillfälligt bårhus. Foto: Mosaab El-Shamy/Scanpix.

UD skärper reserekommendationer till Egypten

1:03 min

Efter de senaste dygnens oroligheter i Egypten så beslutade utrikesdepartementet på torsdagkvällen att skärpa reserekommendationerna till Egypten. Hittills har UD inga uppgifter om att några av de svenskar som finns i landet skulle vara skadade.

– Vi har ingen information om  skadade svenskar på den så kallade svensklista vi har  över de 800 bosatta svenskarna i landet. När det gäller turistorterna tror vi att det finns ungefär 500-600 turister enligt resebyråernas information, säger UD:s presschef Charlotta Ozaki Macias.

På svenska ambassader och konsulat finns det i dag förberett för snabba insatser om man skulle behöva evakuera svenska medborgare ut ur ett land. Sådana planer, där också nordiska länder till exempel kan ingå i ett samarbete, finns också vad gäller Egypten.

– Ja, vi har krisplaner inom regeringskansliet med berörda myndigheter som gäller för alla kriser och oavsett land.

Men vad gäller Egypten är det inte aktuellt att vidta några ytterligare åtgärder?

– Vi får följa utvecklingen noga och laga efter läge. Just nu finns det inga planer på att evakuera  svenskar, säger UD:s presschef Charlotta Ozaki Macias.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista