Ambassadör Malin Kärre. Foto: Pawel Flato/UD

Få oroliga samtal till svenska ambassaden i Kairo

1:43 min

Bara några få oroliga svenskar har ringt till ambassaden i Kairo efter onsdagens svåra oroligheter. Det säger ambassadör i Kairo Malin Kärre till SR International. Risken att svenskar drabbas finns kvar, men ingen verkar ha råkat illa ut hittills.

– I så fall hör familjer, antingen i Egypten eller Sverige av sig till oss. Och det är inte några som har gjort det. Och det är därför vi inte tror att det finns några svenskar av egyptiskt ursprung med. Men samtidigt fortsätter ju oroligheterna så det går inte att utesluta att det kommer att ske, säger ambassadör Malin Kärre.

Förutom de ungefär 500 svenska turisterna som befinner sig vid Rödahavskusten just nu, finns det runt 850 svenskar som är bosatta i Egypten, säger hon. Många har varit hemma i Sverige under juli, men är nu antagligen på väg tillbaka. Några av dem har också hört av sig till ambassaden.

– Några enstaka ringer för att de är oroliga. Jag har varit med en gång förut - 2011 - och det går inte på något sätt att jämföra med den gången. Men det är klart att det ringer folk, säger Malin Kärre.

Den svenska ambassaden ligger på ön Zamalek i Nilen, mitt i centrala Kairo, och där märker man inte så mycket av oroligheterna, säger Malin Kärre:

– Jag var ute en sväng igår och tittade, för jag tycker att det är viktigt att ha något slags koll på vad som höänder. Och det finns då en del avspärrningar, ibland är det militärer och ibland är det några glada amatörer som står vid de där avspärrningarna. Och jag vet från folk som kommit från flygplatsen på morgonen att där är det en del avspärrningar.

Hör man skottlossning?

– Jag tror att jag hörde det en gång under gårdagskvällen. Och det var i så fall bara enstaka skott. Men däremot har jag anställda som hör skottlossning ute i de förorter där de bor.

Är du orolig för vad som händer nu?

– Jag funderar en del på hur det ska gå för Egypten i framtiden. Men det är en helt annan och senare fråga, säger Malin Kärre, Sveriges ambassadör i Egypten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista