Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Bistånd till Egypten blir kvar - "Spelar viktig roll"

1:52 min

Det finns inga planer på att stoppa det svenska biståndet till Egypten, meddelar regeringen idag. Stödet går främst till arbete för demokrati och mänskliga rättigheter, och är fortsatt viktigt, säger Jon Hedenström, Egyptenansvarig på biståndsorganet Sida.

– Situationen gör naturligtvis att det är väldigt, väldigt svårt att genomföra en del verksamheter. Särskilt när den förändras så snabbt och så påtagligt som den gör nu. Men det mesta av stödet går genom aktörer som har en fortsatt viktig roll att spela i den egyptiska samhället, säger Jon Hedenström.

Det svenska biståndet till Egypten består dels av ett regionalt stöd, som gavs till Nordafrika i samband med den arabiska våren och revolutionerna där. Men i år har Sverige också riktat ett särskilt bistånd till Egypten på ungefär 50 miljoner kronor.

Ingenting av det går direkt till regeringen, som budgetstöd till exempel, utan det ges i första hand till civilsamhället i Egypten för att främja demokratisering och mänskliga rättigheter. Och därför vore det fel att dra in den typen av bistånd, sa statsminister Fredrik Reinfeldt på torsdagen.

Jon Hedenström arbetar till vardags från den svenska ambassaden i Kairo. Han är nu hemma i Sverige på semester, men avser att återvända till Egypten inom kort. Det svenska biståndet har redan gjort nytta, säger han, och det behövs även fortsättningsvis, även om utvecklingen just nu är väldigt oroväckande:

– Den är förfärlig, och det är självklart så att aktörer som jobbar för mänksliga rättigheter och demokratisering och dialog och sådana saker, de har naturligtvis en väldigt svår situation när det blir en sådan här våldsutvecklinge. Men så är det också så att i en sådan här situation är det väldigt viktigt att främja den typen av röster som pratar om försoning, om icke-våldslösningar, som står fast vid icke-våldslösningar och demokratiska värderingar och så vidare, så att det svenska stödet är även fortsatt väldigt viktigt, säger Jon Hedenström, Egypten-ansvarig på biståndsorganet Sida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista