1 av 4
Umeå 2014 ska väcka intresse för norrlänsk och samisk kultur. Foto: Alberico Lecchini/Sveriges Radio.
2 av 4
Shauna Adams presenterar programmet. Foto: Alberico Lecchini/Sveriges Radio..
3 av 4
Mari-Ann Nutti står framför den samiska kåta. Foto: Alberico Lecchini/Sveriges Radio.
4 av 4
Ett inslag i norrländsk matkultur: mousserande vin av björksave och torkad renkött. Foto: Alberico Lecchini/Sveriges Radio.

Europaturné för kulturhuvudstad Umeå 2014

"Programmet är jättehäftigt"
3:10 min

Umeå har tillsammans med Riga utsetts till Europas kulturhuvudstäder nästa år. Med ett digert program vill Umeå så här fem månader före invigningen väcka Europas intresse för norrländsk och samisk kultur och åker därför på europaturné. Programmet är brett, säger Shauna Adams, programproducent för Umeå2014:

– Jo, det är väldigt viktigt att det ska vara tillgängligt till alla. Det ska finnas nånting för alla typer av människor. Och vi är öppen för idrott och sport, till exempel. Det är också kultur och vi försöker ta del av det som finns och stärka också programmet aktivt, säger Shauna Adams.

Det kommer inte att vara någon brist på möjligheter att delta, med drygt 80 evenemang, 100 projekt, 20 konferenser och dussintals andra aktiviteter i ett varierat program som enligt Umeå2014 själva ska präglas av en långsiktighet som sträcker sig längre än nästa år, säger Shauna Adams. Men hur kommer man att locka invånarna i de sju europeiska städer som ska besökas de närmaste månaderna?

– Programmet är jättehäftigt, men om sätter det i en europeisk perspektiv är det kanske få programpunkter som lockar nån till Umeå. Men årstiderna i sig, naturen upp i norden, det samiska perspektivet. Det om någonting kan verkligen, tror jag, locka folk till Umeå. Och när man väl komma till Umeå då kan man uppleva en palett av aktiviteter och kulturhändelser under just den här årstiden, säger Shauna Adams.

En hel del handlar om lyfta fram den samiska kulturen på olika sätt. Mari-Ann Nutti är vd på Sameslöjdstiftelsen.

– Umeå kulturhuvudstad 2014 vill visa på de kulturyttringar som finns i den nordliga rummet och där är den samiska närvaron väldigt stark och en levande kultur. Så vi vill med våran utställning visa den samiska kulturen i ett helhetsperspektiv. Det humaniserande sättet att leva, det synliga språket som slöjden representerar också. Och genom den här utställningen förmedla också den samiska holistiska livssynen i samklang med naturen: leva och gå utan att lämna spår efter oss, säger Mari-Anni Nutti.

En annan del av projektet är också den matkultur som finns i den samiska traditionen. Björn Illipe berättar om sitt måltidskoncept inför den långa turné. Bland annat mousserande vin gjort av björksave, torkat renkött, olika skogsbär och andra delikatesser. Men i dag har Björn Illipe på ett bord lagt fram exempel på den kreativa matlagningen:

– Vi vill lyfta det här med den svenska allemansrätten. Att vi få gå ut i skogen och plocka bär och smaka av det. Och vi vill fånga känslan. Här har vi då en lingonkaka, en blåbärskaka och sedan en dessert av hjortron. Och det är på ett lågt bord och vi vill ge den känsla att man plockar ute i skogen fast vi kommer att vara mitt inne i städer i Europa, säger Björn Illipe.

Kulturhuvudstadsåret Umeå2014 startar den 31 januari nästa år med tre dagars huvudinvigning i Umeå. Sedan sprids aktiviteterna på andra ställen i norra Sverige. Men först europaturné till Köpenhamn, Warszawa, London, Amsterdam, Paris, Barcelona och Hamburg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".