Maria Sabri är marknadsförare för Unga in och söker upp ungdomar som hamnat utanför för att försöka få dem tillbaka in i samhället. Foto: Peter Lindberg/Sveriges Radio International

"Unga in" på festival för att nå ungdomar på glid

2:40 min

Sista veckan före skolstarten pågår ungdomsfestivaler på flera håll i landet. På den största av dem, We are Sthlm, bjuds ungdomarna på konserter, klubbar och en massa andra aktiviteter. I en hörna av Kungsträdgården i centrala Stockholm sprids information om EU-projektet Unga in, som riktar sig till ungdomar i utanförskap.

– För att synas och sprida att vi finns för att ungdomar ska vända sig till oss, och ju fler ungdomar vi får in, desto fler kan vi hjälpa, och det är ju drömmen, säger Maria Sabri som är marknadsförare för projektet Unga in.

Unga in är ett projekt Arbetsförmedlingen drivit sedan 2009 och som sponsras av den Europeiska Socialfonden. Syftet är att nå de ungdomar som hamnat utanför samhället, och erbjuda dem en väg tillbaka in. Därför arbetar Unga in uppsökande, berättar Maria Sabri.

– Vi hittar dom ute i förorterna där dom hänger eller umgås på fritisdgårdar, i garage, ibland i centrum eller ibland gömda i något hörn för att skapa en relation med dom så att dom litar på oss. Och sen tar vi med dom, säger hon.

Dit de åker är till den särskilda Ungdomsarbetsförmedlingen som öppnats på Fryshuset i Stockholm. Där kan de få hjälp med att skriva ett cv, träna på att sitta i en arbetsintervju, få stöd till att studera vidare och hitta en yrkesutbildning till exempel.

Och att Unga in har hjälpt ungdomar är något som Maria Sabri har sett med egna ögon.

– En tjej som jag hade, hon var väldigt ung, under 18 år, hon hade grova drogproblem och inte hade kontakt med sin familj. Idag är hon ren och söker jobb och har börjat träna igen med den sporten som hon höll på med innan. Hennes liv ser det ljust ut jämfört med hur det såg ut för ett år sedan.

Unga in finns idag i fem olika städer i Sverige. Förutom i Stockhom finns verksamheten också i Göteborg, Malmö, Gävle och Skellefteå, och såvida man uppfyller vissa grundläggande krav så är alla välkomna, hur struligt ens liv än är.

– Det är så att man inte ska vara inskriven i någon skola och man ska inte ha försörjningsstöd och sen att man inte ska vara inskriven på den vanliga arbetsförmedlingen i och med att det är samma system.

Men om man har ett aktivt missbruk eller är allmänt på glid, då är man välkommen ändå?

– Man är alltid välkommen om man uppfyller dom kriterierna, säger Maria Sabri, marknadsförare för Unga in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista