Ett sånt landskap vill Ölands invånare inte se i framtiden. Foto:AP Photo/Keith Srakocic/Skanpix.

Öländska protester mot planer på gasutvinning

"Det är en rent politisk strategi"
3:57 min

Varje år lämnar gruvföretag in över 200 ansökningar om att leta efter mineraler runtom i Sverige - och många av projekten är kontroversiella. Just nu väcker planerade provborrningar efter fossilgas på fem olika ställen på Öland starkt motstånd bland öns invånare. Borrningarna riskerar att förstöra öns grundvatten, säger Eva Öberg som är aktiv i en protestgrupp mot provborrningarna.

– Jo, för att utvinna gasen så måste man ju borra genom kalkstenen ned till alunskiffret som ligger under. Det är där gasen finns. Då sätter man igång kemiska processer så att det oxideras en massa mineraler som då kommer ut i grundvattnet, säger Eva Öberg, som är sammankallande i Aktionsgruppen Mot Fossilgasutvinning på Öland, som protestgruppen heter.

Ja, många på Öland är oroade över att borrningen efter gas och andra mineraler försämrar vattenkvalitén, och det inte minst skulle gå ut över turism och lantbruk. Det kan sippra ut giftiga ämnen som kadmium, uran och arsenik i grundvattnet, säger Eva Öberg.

Det är företaget Gripen Gas som mutat in sju procent av Ölands yta hos Bergsstaten, som är den myndighet som beslutar om vem som ska få prospektera och utvinna mineraler i Sverige. Man gör det med stöd i den minerallag, som många anser tar för stor hänsyn till dem som vill prospektera, och för lite till de boende och till kommuner och miljö. Minerallagen är en ren exploateringslag, säger Eva Öberg,

– Ja, tyvärr så är ju minerallagen konstruerat så att Bergsstaten är tvungen, det står i minerallagen att tillstånd ska medges om det finns anledning att tro att det finns möjlighet att bryta ut något värdefull mineraler eller gas som i det här fallet, säger Eva Öberg.

Gripen Gas är inte alls överens med sina kritiker. På företagets webbsida skriver man att prospekteringen har en positiv sidoeffekt för miljön. "Genom att producera och förbränna metangasen bidrar detta till att något mindre metan läcker till atmosfären", skriver företaget som är Sveriges största när det gäller prospektering.

Men att Sverige har en jämförelsevis liberal lagstiftning när det gäller prospektering, det håller Bengt Pettersson med om. Han är gruvingenjör och handläggare på Bergsstaten.

De senaste 5-6 åren har det årligen kommit in drygt 200 nya ansökningar undersökningstillstånd till Bergsstaten, och överlag finns det ganska små möjligheter för markägare och kommuner att stoppa ett bolag som vill leta efter mineraler i marken, konstaterar han.

– Svenska staten vill ha prospektering och stimulera prospektering i Sverige för att kunna hitta fyndigheter och att det ska finnas mineraltillgångar. Det är en rent politisk strategi. Så på det sättet är det väldigt lite för markägare att säga till om. Det är en stark lag på det sättet. De kan överklaga själva beslutet men får sällan rätt om inte Bergsstaten har gjort direkt fel i sitt beslut, säger Bengt Pettersson.

Men det har höjs alltfler kritiska röster mot hur minerallagen är utformad. Idag finns det 24 kommuner som kräver ett kommunalt veto mot prospektering. Och även den rödgröna oppositionen vill se förändringar av lagen, liksom Centerpartiet.

När Bergsstaten gav undersökningstillståndet till Gripen Gas överklagade Borgholms kommun till kammarrätten i Sundsvall, där ärendet nu ligger. Om Gripen Gas får rätt ska den lokala aktionsgruppen åberopa miljöbalken, och man fortsätter också att slåss för att minerallagen ska ändras, säger Eva Öberg´.

– Det är en mera långsiktigt process. Det har kommit små ändringar i minerallagen men ingenting som har med natur eller miljö hänsyn att göra. Så det är en långsiktigt process, säger Eva Öberg, sammankallande i Aktiongruppen mot fossilbärrning på Öland.

Alunskiffer är en svart, finkornig sedimentär bergart med hög halt av organiskt material och hög svavelhalt. Det bildas metangas i sprickorna. Stenarna kan omvandlas till olja. Alunskiffer är också rik på uran och har därför en viktig position ur energisynpunkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".