Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.

Sexköpslagen hjälper inte mot prostitutionen

1:47 min

Anmälningarna om sexköp har gått ner kraftigt. Men det beror inte på att färre personer köper sex, utan på mindre yttre spaning enligt Stockholmspolisen. Medan Malmöpolisen går ännu längre och säger att brottet inte längre är prioriterat. Bedrövligt, säger Gudrun Schyman, talesperson för Feministisk initiativ.

– Nu visar statistiken siffror som är mindre än tidigare och då kan man ta det som intäkt för att utvecklingen går - så att säga - åt rätt håll, att brotten minskar. Och det kan ju få till följd att man ifrån statsmakterna tycker att man kan ge ännu mindre pengar. Det är bedrövligt, säger Gudrun Schyman från Feministiskt Initiativ.

Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå:s, senaste statistik har antalet anmälningar om köp av sexuell tjänst minskat med 23 procent fram till juli i år, jämfört med samma period förra året. Och det speglar främst polisens arbete och inte att sexköparna blivit färre, enligt Brå. Gudrun Schyman anser att myndigheterna har ett ansvar att tala om att det här inte handlar om en minskning av brottet utan om att man behöver mer resurser. Och polisen själv måste välja vad man prioriterar.

– Man behöver också inom polisen se över hur man använder sina resurser. Det kan ju inte vara så att det är sådana frågor som rör kvinnors säkerhet, liv och hälsa som ständigt ska stå tillbaka, hävdar hon.

Det krävs ett politisk tryck från riksdagen och opinionstryck i de här frågorna, anser Schyman. Och inte minst från kommunerna som också har ett stort ansvar i hela frågan säger Gudrun Schyman.

– Man ska underrätta sig om vad som pågår i kommunen. Det tycker jag att man har skyldighet att göra som kommunpolitiker. Ta reda på vad det är för verksamheter, göra besök ute i verkligheten. Och visar det sig att det pågår olaglig verksamhet så ska man naturligtvis anmäla det, säger Gudrun Schyman,  talesperson för Feministisk Initiativ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista