Halef Tak tvingades lämna fingeravtryck vid gripandet på flygplatsen i Bulgarien. Foto: Privat

Hemma efter två månader i bulgariskt fängelse

1:53 min

Efter att ha suttit frihetsberövad i över två månader i ett bulgarisk fängelse, är svensk-kurdiske Halef Tak nu tillbaka i Sverige. Han greps på väg till en solsemester i Bulgarien, på begäran av Turkiet, men sedan det visat sig att anklagelserna gällt politisk aktivism släpptes han i slutet av förra veckan. Och det var fantastiskt att komma hem, säger Halef Tak.

– Det var jättegott. Från helvetet till paradiset, säger han.

Det var i mitten av juni som Halef Tak reste iväg från Lidköping där han driver en pizzeria, för att fira en efterlängtad solsemester med sin familj på den bulgariska östkusten. Men redan på flygplatsen greps han av bulgarisk polis, som hävdade att han var internationellt efterlyst av Interpol i Turkiet. På 1980-talet var han politiskt aktiv i Turkiet och slogs för kurdernas rättigheter, innan han flydde till Sverige.

I väntan på att utlämningen skulle utredas placerades han i ett fängelse, där dagarna var mardrömslika, berättar han.

– Jag har aldrig sett något liknande, inte ens på film. Så smutsigt... Det finns inte ord. Det finns inte dusch, ingen toalett, maten kan man inte äta, säger han

Halef Taks familj kontaktade svenska UD för att få hjälp, Halef är både svensk och turkisk medborgare. De anlitade också flera advokater. I Sverige startades en Facebook-grupp med krav på hans frigivning. Den hade snart över 4 000 medlemmar.

Men det skulle dröja innan han blev släppt. Det skedde efter att Turkiet fått en månad på sig att komma med en formell begäran om utlämning. Det visade sig att anklagelsen gällde politisk aktivism. Men eftersom det är en brottsrubricering som inte gäller inom Interpol så fanns ingen grund för utlämning. Halef Tak kunde åka hem, och några planer på att ge sig ut resa igen har han inte.

– Inte nu. Jag måste prata med advokaten, och han måste kontakta UD eller Interpol, jag vet inte. Om de säger att du kan åka, då kan jag åka. Annars kommer jag aldrig att åka, säger Säger Halef Tak från Lidköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista