Renskötseln kan inte överleva i ett landskap, sönderhackat av gruvor, skriver fem samiska företrädare på SDagens Nyheters debattsida. Foto: Rune Stoltz Bertinussen/Scanpix.

Hård samisk kritik mot regeringens gruvpolitik

"Man kolonialiserar samebyarnas renbetesmarker"
4:02 min

Kritiken mot regeringens gruvpolitik fortsätter. På onsdagen skriver fem företrädare för samerna på DN Debatt att den förda politiken hotar den samiska kulturens fortlevnad. Istället för att erkänna samernas rättigheter, stöder regeringen internationella gruvbolags exploatering av renbetesland, säger Jörgen Jonsson, som är ordförande för Svenska Samernas Riksförbund.

– Man kolonialiserar samebyarnas renbetesmarker. Man tillåter ju utländska gruvbolag komma och exploatera renbetesmarker utan att man tar nån större hänsyn till rennäringens rättigheter, säger Jörgen Jonsson.

I fokus just nu står det brittiska gruvbolaget Beowulf, som för tredje gången ska genomföra provbrytning av järnmalm i Kallak, väster om Jokkmokk. Den planerade gruvan skulle hamna mittemellan de områden där renarna hålls på sommaren och på vintern, och enligt traktens samebyar hotas därmed renskötseln i sin helhet.

Men det här är bara ett av flera exempel på hur stora internationella gruvbolag tillåtits exploatera renbetesland, med stöd i den svenska minerallagen. Och det trots att flera domar de senaste åren erkänt samernas rättigheter, säger Jörgen Jonsson.

– De har ju fastslagit att samebyarna har egendomsrätt till sina traditionella områden och därmed har man enligt folkrätten en rättighet till delaktighet och ett medbestämmande över vad som ska hända med marken, säger han.

Rennäringen är absolut grundläggande för den samiska kulturen, säger Jörgen Jonsson, och i slutändan står bevarandet av hela den samiska kulturen mot de internationella gruvbolagens rätt bryta mineraler i fjällområdena, enligt Jörgen Jonsson. Renskötseln kan inte överleva i ett landskap, sönderhackat av gruvor, skriver han tillsammans med fyra andra samiska företrädare på Dagens Nyheters debattsida.

Men hittills har inte regeringen lyssnat på samernas argument, säger Jörgen Jonsson.

– Vi  har ju på ett antal landsmöten fattat resolutioner i frågan och inskickat våra krav till regeringen, men inte fått något svar, och inte direkt sett någon handling från regeringen i den här saken: Samebyarnas möjligheter att kunna säga nej till industrietableringar, säger Jörgen Jonsson.

I fallet Kallak har näringsminister Annie Lööf sagt till Sameradion att det är Länsstyrelsen som fattat beslut om provborrningarna, och inte regeringen.

Men regeringens gruvpolitik har också angripits från politiskt håll de senaste dagarna. När Vänsterledaren Jonas Sjöstedt höll sitt sommartal i Umeå i helgen riktade han hård kritik mot vad han tycker är en alldeles för liberal syn på gruvbrytning.

Enligt minerallagen är det mycket svårt att säga nej till ett bolag som vill leta efter mineraler. Vänsterpartiet å sin sida vill ha ett förbud mot prospektering av mineraler i naturreservat. Man vill också ställa större ekonomiska krav på bolagen, och öka inflytandet i tillståndsprocessen för dem som bor i eller använder områden där gruvbolagen verkar, till exempel samebyar.

Dessutom vill partiet att den avgift eller skatt som gruvbolagen betalar ska öka kraftigt. Idag betalar bolagen bara två promille (0,2 procent) av värdet på det som bryts i så kallad mineralavgift till staten och markägarna - en mycket låg siffra om man ser internationellt. Vänsterpartiet vill öka den till 10 procent.

Men Maria Wickberg, som är politisk sakkunnig för Centerpartiet på näringsdepartementet och som var med i ett debatt i P1 Morgon på tisdagen, säger att det är viktigt med bra villkor för gruvnäringen.

– Det är så klart ett vägval. För oss är det viktigt att vi har ett bra investeringsklimat i Sverige, att vi får de här företagen att komma hit, och både prospektera och kanske också bryta mineraler. Och det leder till att vi får stora investeringar på landsbygden och glesbygden. Det leder till att vi har över 8.000 anställda i gruvnäringen idag, som är anställda långt utanför Stockholms tullar, säger Maria Wickberg, som är politisk sakkunnig för Centerpartiet på näringsdepartementet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".