Svensk dödad i Mogadishu och svenska skadad

"De blev attackerade av ett okänt antal män när de lämnade universitetet"
0:19 min

Vänsterpartisten Abdirahim Hassan från Husby dödades vid ett skottdåd i Somalias huvudstad Mogadishu på onsdagen. Samtidigt skottskadades Vänsterpartiets gruppledare i Stockholm, Ann-Margarethe Livh.

24-årige Abdirahim Hassan var aktiv i Vänsterpartiets ungdomsförbund Ung Vänster. Vid samma attack skottskadades Vänsterpartiets gruppledare i Ann-Margarethe Livh. Hon fördes på onsdagen till ett sjukhus i Nairobi, Kenya.

Ann-Margarethe Livh var i Somalia för att besöka ett biståndsprojekt. I går eftermiddag föreläste hon på universitetet i Mogadishu, och det var när hon skulle åka därifrån i en bil tillsammans med tre andra personer som de attackerades. Abdirahim Hassan och sällskapets somaliske säkerhetsvakt dödades vid attacken som Livh säger till Ekot var ett kidnappningsförsök.

I går talade SR Internationals somaliska redaktion med en somalisk journalist på plats i Mogadishu, och som blev ögonvittne till attacken:

– Hittills vet man inte varför de har blivit attackerade, men de blev attackerade av ett okänd antal män, beväpnade, precis när de just gått ut från universitetet, säger journalisten som vill vara anonym.

Vänsterpartiets pressansvariga Åsa Mattsson bekräftar för TT att de haft två partimedlemmar på plats i Somalia och att de har varit utsatta för skottlossning.

– De är där i samband med ett internationellt projekt inom Vänsterpartiets arbete, säger hon till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".