Många bland de ensamkommande flyktingbarnen är missnöjda med sin gode man. Pojkarna på bilden kom som ensamkommande från Afghanistan, och bor nu i Säter. Arkivfoto: Johannes Rosendahl/Sveriges Radio
ensamkommande barn

Nu ska barnens gode män utbildas

3:24 min

En god mans uppdrag är att värna om ensamkommande barns angelägenheter, personliga såväl som ekonomiska och rättsliga. Uppdraget är komplext och kräver kunskaper menar Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) som nu tillsammans med Migrationsverket, Socialstyrelsen och länsstyrelserna tar fram en nationell utbildning för gode män.

– Målet för oss är att öka rättssäkerheten för de ensamkommande barnen Att man får en god man som verkligen vet vad uppdraget innebär och tar det på stort allvar, säger SKL:s projektledare Elisabet Svedberg.

Att vara god man för ensamkommande barn innebär att företräda barnet i både vårdnadshavarens och förmyndarens ställe. Vad bör en sådan god man känna till? Hur kan den hjälpa till i processen kring uppehållstillståndet? Vilka kontakter ska tas med olika myndigheter och vilka möten ska en god man närvara på? Allt detta kommer att tas upp under den planerade utbildningen. Bland annat kommer man att informeras om barnens rättigheter. Och allt detta behövs, säger Abdullahi Mohamud som själv kommit till Sverige som ensamkommande barn för bara tre år sedan. Hans erfarenheter bekräftar behovet av en bättre utbildning för de som åtar sig rollen.

– Många av de ensamkommande har problem med sin gode man. Ofta hjälper den gode mannen inte ungdomarna tillräckligt, De vet inte barnens rättigheter eller så vet de inte vad ungdomar behöver i Sverige.

Behovet att utbilda gode män gjorde att bland annat Rädda barnen, Röda korset och Göteborgs kommun sedan tidigare var och en för sig drivit kurser för dem som vill bli god man.

Nu handlar det om att samla på deras erfarenheter, och se till att bygga upp en standardiserad utbildning på nationell nivå, berättar projektledaren Elisabet Svedberg. Den första delen handlar om en webbaserad utbildning.

– I den beskriver vi asylprocessen, hur ser den ut, vilka möten kommer godemannen att bli kallad till - så att man är lite förberedd på det. Och hur ser hela processen ut. - alltifrån asylprocessen till domstolsprocessen om den överklagas. Det är en del begrepp som förekommer, och man ska veta vad det står för.

Förutom en massa information och hänvisningar kommer denna webbsida att innehålla en plattform för diskussion där man bland annat kommer att byta erfarenheter, säger SKL:s Elisabet Svedberg. Allt kommer att finnas tillgängligt redan nu i september och i slutet av månaden ska man utvärdera det. Om ett år, när projektet är slut, förväntas Sverige få en standard på de tjänster som gode man ger. Men det är mycket mer som bör åtgärdas på lokal nivå - det kan handla om bättre matchning, språkkunskaper, kulturkännedom, säger Abdullahi Mohamud, som varit i behov av en bra god man.

Så utbildningen som SKL planerar räcker inte till?

– Nej det tror jag inte, men det är en bra början kan man säga, säger Abdullahi Mohamud som gärna själv vill bli en god man och hjälpa de ensamkommande barn som han själv varit, för att bli … just det:  lite mindre ensamma när de kommer hit.

I år väntas 3 400 ensamkommande barn komma till Sverige och prognoserna räknar med att antalet ökar ytterligare nästa år. Alla de får en god man – vilket är ett uppdrag som kräver kunskap och engagemang. Hittills har man i Sverige inte haft någon enhetlig utbildning för dem.

Projektet som utbildningen är en del av, pågår sedan början av året och delfinansieras av Europeiska Flyktingfonden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista